Пошук парадигми культурно-цивілізаційної взаємодії: «універсальна цивілізація», мультикультуралізм і гібридизація - Грушевська Поліна Віталіївна (My University, 2023)
Мета роботи : дослідити та проаналізувати концепцію універсальної цивілізації за С. Гантінгтоном, а також мульткультуралізму та гібридизації та визначити можливі наслідки їх втілення у сучасних геополітичних обставинах. Об’єкт дослідження: геополітична філософія С. Гантінгтона, зміни соціокультурної взаємодії цивілізацій світу. Предмет дослідження: концепція універсальної цивілізації С. Гантінгтона і її втілення на прикладі Західної цивілізації, зокрема Сполучених Штатів Америки. Парадигми мультикультуралізму та гібридизації, як альтернативи універсальній цивілізації. У ході дослідження було відновлено логіку трансформації змістів поняття «цивілізація»; розкрито зміст концепції поділу світу на цивілізації С. Гантінгтона; проаналізовано суть концепції універсальної цивілізації С. Гантінгтона у контексті сучасності; визначено можливість явища універсалізації у цивілізаційному світі «після Холодної війни» за С. Гантінгтоном; досліджено об’єктивність статусу «Америки», як «універсальної цивілізації» сучасності та визначити історичне тло її становлення як головного претендента на цивілізаційну універсальність; розкрито причини неспроможності Америки як універсальної цивілізації і визначити наслідки політики універсалізму для Америки та Західної цивілізації загалом; розглянуто парадигму мультикультурності як можливу альтернативу універсалістській моделі світових міжцивілізаційних та міжкультурних взаємодій; визначено негативні наслідки впливу мультикультуралізму на приймаючу культуру; визначено і описано поняття і явище гібридизації як найбільш конструктивної і гармонійної парадигми цивілізаційних взаємодій у сучасній реальності; досліджено ознаки гібридизації у Східних культурах, зокрема японській і ісламській, що набирають масштаби своєї впливовості в світі;
In search of the paradigm of cultural-civilizational interactions: “universal civilization”, multiculturalism and hybridization