Вирішення проблем адміністративно-територіального устрою: світовий досвід для України - Болгар Дарія Олександрівна (My University, 2023)
В даній роботі проведено дослідження теоретичних засад проблематики адміністративно-територіального устрою. Визначено сутність поняття адміністративного устрою як об’єкта публічного управління. Проведено та визначена хронологія нормативно-правового забезпечення. Було прийнято новий закон який набуває чинності і січні 2024 року. Також проведений порівняльний аналіз адміністративно-територіального устрою в Україні та зарубіжних країнах. В роботі були визначенні шляхи вирішення проблематики адміністративно-територіального устрою України. Ключові слова: адміністративно-територіальний устрій, децентралізація, адміністративно-територіальна одиниця, органи місцевого самоврядування, адміністративно-територіальний розвиток.

This work explores the theoretical foundations of the issues related to the administrative-territorial system. The essence of the concept of administrative structure as an object of public administration is defined. The chronology of normative and legal support is examined and determined. A new law has been adopted, which will come into effect in January 2024. Additionally, a comparative analysis of the administrative-territorial system in Ukraine and foreign countries is conducted. The study identifies solutions to the issues of Ukraine's administrative-territorial system. Key words: administrative-territorial structure, decentralization, reform, administrative-territorial unit, local self-government bodies, central government, community, administrative-territorial development
Solving problems of the administrative and territorial system: world experience for Ukraine