Політичний аспект українського фольклору - Лихограй Роман Володимирович (My University, 2016)
Дисертаційну робту присвячено дослідженню наджанрової категорії «політичний фольклор». У роботі запропоновано стратегію ідентифікації політичних текстів, що різняться низьким та високим рівнями семіозису, а також простежено трансмісію політичних смислів у синхронії і діахронії. Представлено політичні стереотипи етнічних, релігійних, соціальних, світоглядних груп на різних рівнях політичного конфлікту. На прикладі різночасового та різножанрового матеріалу представлено загальнонаціональні політичні концепти автохтонного населення України. Продемонстровано шляхи їх реалізації та трансляції на сучасному етапі. У роботі аналізуються поетичні особливості моделювання політичних образів у фольклорі, їх атрибутивні та ментальні маркери. Здійснено розподіл політичних текстів: неказкової прози – за тематикою політичного кофлікту; соціально-побутової лірики та паремій – за ціннісною парадигмою; новотворів – за механізмами реалізації у статиці та динаміці. Ключові слова: політичний фольклор, трансмісія, образ, етностереотип, семіозис, наджанрова категорія.