Методичні особливості дослідження цифрової трансформації країн та регіонів світу - Цепенда, Микола Михайлович; Ємчук, Тетяна Володимирівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування процесу оцінки цифрової трансформації суспільства в країнах та регіонах світу, що включає розробку та систематизацію підходів до вимірювання рівня цифровізації, визначення ключових показників та методів географічного аналізу. Методи. Було проведено аналіз наукових джерел, зокрема статей вітчизняних та зарубіжних авторів, що висвітлюють питання цифрової трансформації, її теоретико-методологічні основи та географічні особливості. За допомогою методів порівняння, узагальнення та системного аналізу було визначено основні підходи до оцінки рівня цифрової трансформації, а також визначено ключові показники, що характеризують цей процес у різних країнах та регіонах світу. Результати. Визначено ключові підходи до оцінки цифрової трансформації; систематизовано методологічні підходи до оцінки цифрової трансформації суспільства, що дозволяє впорядкувати процес вимірювання та визначити ключові показники цифровізації; систематизовано основні показники цифрової трансформації, зокрема рівень доступу до інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), цифрові навички населення, поширеність електронних послуг та вплив цифровізації на економіку; розроблено алгоритм оцінки, що включає визначення цілей, вибір критеріїв, збір даних, розрахунок показників та аналіз результатів. Наукова новизна. Поняття цифрової трансформації уточнено в контексті її географічного аналізу, що дозволяє оцінити цей процес не лише як технологічне явище, а й як просторову закономірність суспільного розвитку. Запропоновано алгоритм оцінки цифрової трансформації, що включає визначення критеріїв, збір даних, їх обробку та аналіз, що може слугувати основою для подальших досліджень та практичного застосування. Практичне значення. Результати дослідження можуть бути використані державними органами, аналітичними центрами та дослідниками для моніторингу рівня цифровізації в різних країнах та регіонах. Визначені ключові показники цифрової трансформації можуть слугувати основою для розробки стратегій цифрового розвитку на національному та регіональному рівнях. Результати дослідження можуть бути застосовані в освітньому процесі для підготовки фахівців у галузі цифрової економіки, географії та менеджменту.

The purpose of the study is a theoretical and methodological justification of the process of assessing the digital transformation of society in countries and regions of the world, which includes the development and systematization of approaches to measuring the level of digitalization, determining key indicators and methods of geographical analysis. Methods. An analysis of scientific sources was carried out, including articles by domestic and foreign authors that highlight the issues of digital transformation, its theoretical and methodological foundations and geographical features. Using methods of comparison, generalization and system analysis, the main approaches to assessing the level of digital transformation were determined, and key indicators that characterize this process in different countries and regions of the world were identified. Results. Key approaches to assessing digital transformation were determined; methodological approaches to assessing the digital transformation of society were systematized, which allows to streamline the measurement process and identify key indicators of digitalization; systematized the main indicators of digital transformation, in particular the level of access to information and communication technologies (ICT), digital skills of the population, the prevalence of electronic services and the impact of digitalization on the economy; developed an assessment algorithm that includes defining goals, selecting criteria, collecting data, calculating indicators and analyzing results. Scientific novelty. The concept of digital transformation is clarified in the context of its geographical analysis, which allows assessing this process not only as a technological phenomenon, but also as a spatial pattern of social development. An algorithm for assessing digital transformation is proposed, which includes defining criteria, collecting data, processing and analyzing them, which can serve as the basis for further research and practical application. Practical significance. The results of the study can be used by government agencies, think tanks and researchers to monitor the level of digitalization in different countries and regions. The identified key indicators of digital transformation can serve as the basis for developing digital development strategies at the national and regional levels. The results of the study can be applied in the educational process to train specialists in the field of digital economy, geography and management.
Methodological Features of Researching Digital Transformation of Countries and Regions of the World
Keywords: цифрова трансформація; цифровий розрив; інформаційно-комунікаційні технології; просторовий аналіз; digital transformation; digital divide; information and communication technologies; spatial analysis