Comparative characteristics of natural-resource potential Rozhyshche and Kivertsi district Volyn region - Саковець, О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
In this article deals the features of natural resource potential (hereinafter – NRP) of two administrative districts of Volyn region, which have a neighbouring geographical location, but different structures of NRP. It is analysed the degree of sufficiency of natural resources in this regions and opportunities for their use. In addition, the article describes the current state of natural resources. It is also characterises naturally resources potential of Rozhyshche and Kivertsy districts with peculiar for each of them by differences. In the conclusion, present the results of research features of the use and of exploitation of individual components of nature. The analysis of the provision of the districts with natural resources and opportunities for their use is made. The share of the certain types of natural resources in integrated resource potential of Volyn region are marked. The prospects of potential resources for the development of relevant industries and economy are brought out. The analysis of the provision with natural resources of Rozhyshche and Kivertsy districts are made. The resources that are determinative to the structure of NRP are discovered. The relationship between certain types of resources and the conditions of their formation are revealed.

У статті розглянуто особливості природно-ресурсного потенціалу (далі ПРП) двох адміністративних районів Волинської області, які мають сусіднє географічне положення, проте дещо іншу структуру ПРП. Проведено аналіз забезпеченості районів природними ресурсами і можливостями для їх використання. Проаналізовано природні ресурси в їх сучасному стані. Розкрито та охарактеризовано ПРП Рожищенського й Ківерцівського району з властивими для кожного з них відмінностями. Досліджено особливості використання та експлуатації окремих складових природи. Виділено частки деяких видів природних ресурсів в інтегральному ресурсному потенціалі Волинської області. Зазначено перспективи використання потенціалу ресурсів для розвитку відповідних галузей промисловості та господарства. Проведено аналіз забезпеченості природними ресурсами Рожищенського й Ківерцівського районів та виявлено ресурси, які є визначальними у структурі ПРП.
Порівняльна характеристика природно-ресурсного потенціалу Рожищенського та Ківерцівського районів Волинської області
Волинська область. Географічнийатлас / ТОВ “Вид-во “Мапа” ; відп. ред. Т. В. Погурельська, голов. ред. М. М. Мельнійчук. – К., Волинь туристична / Ківерцівський район [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vturyzm.com.ua/blog/kivercivskij_rajon/2012-06-11-161. Екологічний паспорт. Волинська область / Міністерство екології та природних ресурсів України. – 2015. – URL: http://www.menr.gov.ua/protection1/volynska. Олійник Я.Б. Географія: Навч. посіб. для старшокласників та абітурієнтів. Відповіді на всі питання нової програми / Я.Б. Олійник, П.Г. Шищенко, А.В. Степаненко, П.О. Масляк. – 5-те вид., перероб. і доп. – К., 2006. Офіційний сайт Волинської обласної ради / Ківерцівський район [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://volynrada.gov.ua/map/kivertsivskii-raion. Рідний край (Рожищенський район). Навчально-методичний посібник (під редакцією І. П. Ціось). – Рожищенський відділ освіти. – 1993 р. Рожищенський край. Історія, культура, промисловість. – Рожище, 2006. Руденко В. П. Географія природно-ресурсного потенціалуУкраїни :Підручник / В. П. Руденко. – Чернівці, 1999. Саковець О. В. Лісові ресурси Рожищенського району Волинської області: стан та використання / О. В. Саковець // Шевченківська весна – 2017. Географія: Збірник наукових праць ХV міжнародної наукової міждисциплінарної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених. – К., 2017. Випуск ХV. Саковець О. В. Передумови розвитку рекреації й туризму в Рожищенському районі Волинської області / О. В. Саковець // Природа Західного Полісся та прилеглих територій: зб. наук. пр. / за заг. ред. Ф. В. Зузука. – Луцьк., 2016. – № 13. Саковець О. В. Природно-ресурсний потенціал Рожищенського району Волинсьої області / О. В. Саковець // Матеріали Х Міжнародної науково-практичної конференції студентів і аспіратнів «Молода наука Волині: пріоритети та перспективи досліджень» (17-18 травня 2016 року) : у 3 т. Т. 2. – Луцьк, 2016.
Keywords: природно-ресурсний потенціал; природні ресурси; водні ресурси; ґрунти; лісистість; природно-заповідний фонд; natural-resources potential; natural resources; water resources; soil; woodiness; Nature Reserve Fund