POPULISM IN THE UNITED STATES: HOW DEMOCRACY OVERCOMES THE CHALLENGE - Малкіна, Г.М.; Бурдюг, М.М. (Навчально-науковий інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, 2022)
Abstract. The article considers populism as a threat to democracy in the USA. It explains the causes and consequences of populism spread. The article describes the economic and cultural factors of the growth of populism, as well as analyzes approaches to the study of modern populism based on examples of political rhetoric in the United States. Left-wing and right-wing populism, as well as its main characteristics, are defined. The article describes how the populist political identity was formed in the United States by the efforts of both the Democratic and Republican parties. The populist political rhetoric of US Presidents F. Roosevelt, R. Reagan, D. Trump and other members of the American establishment is analyzed. The reason for the attractiveness of populism is explained, and its anti-pluralist and anti-liberal approaches are described in detail. In addition, the article notes that populism is part of the strategy of political forces to manipulate the electorate, and explains how democracy in the United States overcomes the populist challenge. Keywords: populism, democracy, USA, liberal democracy, anti-pluralism, anti-elitism, liberalism, right-wing populism, left-wing populism.

Анотація. Стаття розглядає популізм як загрозу демократії в США, а також пояснює причини та наслідки поширення популізму. Проаналізовано підходи до вивчення сучасного популізму на основі прикладів політичної риторики в США, описано економічні та культурні чинники зростання популізму. Визначено різновиди популізму: лівого та правого спрямування; проаналізовано основні характеристики. У статті розповідається про те, як зусиллями політиків із Демократичної та Республіканської партій формувалася популістська політична ідентичність у США. Проаналізовано популістську політичну риторику президентів Ф. Рузвельта, Р. Рейгана, Д. Трампа та інших представників американського істеблішменту. У статті пояснюється причина привабливості популізму, детально описано його антиплюралістичний та антиліберальний підходи. Крім того, у статті зазначається, що популізм є складовою стратегії політичних сил щодо маніпулювання електоратом і пояснюється, яким чином демократія у США долає популістський виклик. Ключові слова: популізм, демократія, США, ліберальна демократія, антиплюралізм, антиелітизм, лібералізм, правий популізм, лівий популізм.
ПОПУЛІЗМ У США: ЯК ДЕМОКРАТІЯ ДОЛАЄ ВИКЛИК