Видова специфіка мистецтва: творчий потенціал емпатії (на прикладі синтетичних видів мистецтва) - Матюх, Т. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
У даній статті проаналізовано мистецький процес в емпатійному вимірі на прикладі таких його синтетичних видів, як кіно та театр. Наукова новизна роботи полягає в розширенні уявлень про емпатію, яка в мистецтві проявляється як процес побудови внутрішнього ціннісно-смислового образу реальності. Відбиваючи діалектику взаємин людини зі світом, мистецтво, на основі емпатії, створює художню дійсність, трансформуючи реальність із позицій особистої людської зацікавленості, що виражена складною гамою переживань. Наповнюючи мистецтво почуттями, емпатія виступає як можливість відчути художню дійсність через призму цінностей та смислу.

In this article an art process in an empathic dimension is analyzed on an example of such synthetic types as cinema and theater. The scientific novelty of the work consists in expanding the concepts of empathy, which in art is manifested as a process of constructing an internal value-sense mode of reality. Reflecting the dialectic of the relationship of man with the world, art, based on empathy, creates artistic reality, transforming reality from the standpoint of personal human interest expressed by a complex range of experiences. Filling the art with feelings, empathy acts as an opportunity to feel the artistic reality through the prism of values and meaning.
Species specificity art: creative potential empathy (for example synthetic arts)
Keywords: емпатія; емпатійне розуміння; чуттєвість; мистецтво; творчість; спів-творчість; empathy; understanding empathy; sensuality; art; creativity; co-creatio