Жанрова специфіка та поетика манґи Нацу Хюуґа, Nekokurage, Іцукі Нанао, Тоуко Шіно «Монолог травниці» - Помігуєва, Тетяна Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Кваліфікаційна робота досліджує жанрову специфіку та художню поетику манґи як літературно візуального феномену на прикладі багатотомного твору Нацу Хюуґа, Nekokurage, Іцукі Нанао, Тоуко Шіно «Монологу травниці». Аналізу підлягають дискурс манґи, структурні, наративні й культурні механізми синтезу тексту та зображення. Актуальність обумовлена популяризацією графічних наративів у глобальній культурі й потребою їх академічного осмислення як повноцінного мистецького явища. Метою роботи є виявлення жанрових та поетикальних особливостей манґи через культурну адаптацію, візуальну семіотику й соціокультурний аналіз. Задля досягнення цієї мети реалізовано такі дослідницькі завдання: систематизувати теорії манґи як гібридного медіуму; дослідити семантику внутрішніх монологів, рослинну символіку, кольорову палітру й емоційні прийоми; проаналізувати панелі, ракурси та світлотінь; оцінити методичний потенціал у навчанні. Методологічну основу дослідження становлять жанрознавчі, наративні, візуальні й культурологічні підходи для цілісного аналізу вербально візуального тексту. Наукова новизна полягає в тому, що вперше здійснено аналіз українського перекладу «Монологу травниці» крізь призму вербально-візуальної поетики та жанрової гібридизації (у творі поєднано психологічну драму, соціальну сатиру, елементи детективу й фентезі), а також запропоновано методичну модель інтеграції манґи в курси літератури, медіаосвіти та культурної антропології. Практичне значення роботи полягає у розробці рекомендацій для застосування манґи в академічному й шкільному процесі задля розвитку медіаграмотності, аналітичного мислення та міжкультурної компетентності.

The qualification thesis investigates the genre specificity and artistic poetics of manga as a literary visual phenomenon based on volumes of book «The Apothecary Diaries» by Natsu Hyuuga, Nekokurage, Itsuki Nanao and Touko Shino. It analyses the discourse of manga and the structural, narrative and cultural mechanisms by which text and image are synthesized. The relevance is determined by the popularity of graphic narratives in global culture and the need for their academic understanding as a fully fledged art form. The aim of the study is to identify the genre and poetic features of manga through cultural adaptation, visual semiotics and sociocultural analysis. To achieve this aim, the following research tasks were carried out: to systematise theories of manga as a hybrid medium; to examine the semantics of internal monologue, plant symbolism, colour palette and emotional value; to analyse panels, camera angles and chiaroscuro; to evaluate the methodological potential of manga in the educational process. The methodological foundation of the research comprises genre studies, narrative, visual and cultural approaches for an integrated analysis of the verbal visual text. The scientific novelty lies in the fact that the analysis of the Ukrainian version of «The Apothecary Diaries» has been carried out for the first time both through the prism of genre verbal-visual poetics and hybridization, where psychological drama, social satire, elements of detective fiction and fantasy are seamlessly combined. Moreover, a methodological model for integrating manga into literature courses, media education and cultural anthropology has been offered. The practical significance of the work deals with developing the recommendations for using manga in academic and school processes to foster media literacy, analytical thinking and intercultural competence.
Keywords: манґа; культурна адаптація; візуальна поетика; жанрова гібридизація; інтермедіальність; наратив; переклад; освітній потенціал; manga; cultural adaptation; visual poetics; genre hybridization; intermediality; narrative; translation; educational potential