Публіцистика Петра Стебницького: проблема держави та нації - Борець Андрій Анатолійович (My University, 2012)
У дисертації досліджено публіцистичну спадщину П. Стебницького (понад 150 текстів, написаних у період 1898–1919 рр.) як частину українського національного дискурсу, що на початку ХХ ст. мав виразний націєтворчий та антиколоніальний характер. Простежено вплив на творчість публіциста імперського дискурсу. Визначено основні стратегії опору панівному дискурсу в його текстах. Функціонування політичних концептів «автономія», «федерація», «державність», «самостійність» розглянуто у зв’язку з розвитком національної ідентичності П. Стебницького – від руської людини до українського націоналіста. Простежено зміну його політичних поглядів – від етнографічного українофільства до політичного сепаратизму. З’ясовано ставлення публіциста до гібридних культурних явищ, реконструйовано його уявлення про націю. Вивчено особливості стратегії «іншування», за допомогою якої П. Стебницький провів символічно-міфічні кордони між українською й російською націями. З’ясовано антиколоніальні риси його художньо-публіцистичних творів. Ключові слова: П. Стебницький, публіцистика, дискурс, імперія, нація, антиколоніалізм.