Соціальна регламентація дисциплінарних практик тіла (на прикладі фітнес-практик студентської молоді міста Києва) - Франк Таїсія (My University, 2021)
У цій роботі було показано, що сучасні емпіричні дослідження фітнес-практик як дисциплінарних практик тіла можна поділити на два класи: гендерно-орієнтовані та класово-орієнтовані. Результати першого класу досліджень демонструють, що гендерна нормативність тіла є вписаною в ширшу біовладну модель нормативного тіла, оскільки ідеї про здорове тіло, атлетично розвинене тіло та гендерно естетичне тіло є ототожненими. Класово-орієнтовані дослідження засвідчують існування структурних бар’єрів для слідування фітнес-режиму та іншим формам тілесного дисциплінування, що робить відповідність моделі нормативного тіла питанням економічного, культурного та соціального капіталів. Визначено, що спільним результатом усіх досліджень є встановлене означування нормативного тіла як здорового стрункого та спортивного, а також виявлена стигматизація жиру як девіантного стану тіла.