Соціально-культурна роль бренду в сучасному українському суспільстві (на прикладі брендового одягу) - Бєлоклєйцєва, Анастасія Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
В ході дослідження було виявлено, що 48,3% респондентів асоціюють одяг класу люкс із його соціальними характеристиками, такими як транслювання статусу, індикатором розкоші та комфорту. Це означає, що бренд наділений метафоричною мовою, яка передає інформацію про індивіда суспільству за допомогою певних символів та ознак. Отже, бренд є важливою частиною культури споживання. За результатами опитування, найважливішою при виборі одягу класу люкс виявилася його соціальна функція, а саме транслювання статусу людини.
Keywords: соціально-культурна роль бренду; брендовий одяг; споживацька культура; символічне споживання; мода; українське суспільство; ідентичність; соціальна стратифікація