Перспективи становлення та розвитку України як правової держави (політичний аспект) - Дрожжина Валерія Андріївна (My University, 2021)
Висновки цього дослідження підтверджують ширший висновок ї про правові зміни , що універсальні рішення для розвитку не працюють, що лише забезпечення законом не призведе до стійких правових змін і що "суспільство є всепоглинаючим центром ваги", коли воно приходить до закону. Висновки збагачують наше розуміння України як країни, що трансформується до ідеалу верховенства права, і підтверджують твердження, що Україна - як і будь-яка інша країна - забезпечує чіткий контекст для науковців, які займаються дослідженнями, і для промоутерів верховенства права. Багато висновків відповідають попереднім дослідженням Росії та пострадянських держав загалом і підкріплюють їх емпіричними даними, що стосуються окремих країн. У той же час невірно ставитись до пострадянських держав як до однорідної групи майже через 25 років після розпаду Радянського Союзу: хоча спільне радянське спадщину і складає велику кількість подібностей між державами, «пост-посткомуністичний »84 досвід цих держав у поєднанні з перевідкриттям їх дорадянської спадщини, що враховує сучасний внутрішній контекст і породжує різноманітність між ними. Подібно до цього, політична та ділова еліта в Україні, як і в інших пострадянських державах, є корумпованою, налаштованою на авторитаризм і вважає за краще підтримувати статус-кво, а не реформувати.Визначано основні проблеми в Україні, які пов'язані з темою розбудови правової держави: 1.Нездатність держави долати глибокі соціальні протиріччя, що виникають на основі різкого поділу суспільства на багатих і бідних. 2.Нездатність держави здійснювати свою юрисдикцію в різних сферах суспільного життя України через двовладдя публічної влади і влади криміналітету. 3. Сучасний політичний режим України визначається не волею народа, а економічно домінуючою частиною суспільства.