Linguoculturological Approach to the Ukrainian Language Instruction in the Class of Agrarian Students - Костриця, Н. М. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка)
Лінгвокультурологічний підхід до навчання української мови фахівців-аграрників ґрунтується на визнанні культурного концепту як базової одиниці культури. Репрезентовано концепт ЗЕМЛЯ як один із найвиразніших мовно-естетичних знаків національної культури в контексті сільськогосподарської діяльності. Визначено основні види завдань з української мови за професійним спрямуванням, які формують національно-мовну свідомість фахівців-аграрників.

Лингвокультурологический подход к обучению украинского языка специалистов-аграриев основывается на признании культурного концепта как базовой единицы культуры. Представлен концепт ЗЕМЛЯ как один из самых выразительных культурно-эстетических знаков национальной культуры в контексте сельскохозяйственной деятельности. Определены основные виды заданий по украинскому языку профессиональной направленности, которые формируют национально-языковое сознание специалистов-аграриев.

The linguoculturological approach to the Ukrainian language instruction of agrarian specialists is based on the acknowledgment of cultural concept as the basic unit of culture. The concept GROUND is represented as one of the most vivid cultural signs of national culture in the context of agricultural activity. Main types of exercises within the training course are pointed out in the context of culturally engaged education.
Keywords: лінгвокультурологія; лінгвокультурологічний підхід; концептуальна картина світу; мовна картина світу; концепт; асоціації; метафоричне мислення