“Regional Hydrochemistry of Ukraine” (2019) – A Modern Textbook on the Study of the Chemical Composition of Surface, Groundwater and Sea Waters in the Country - Забокрицька, М. Р. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article reviewed and analyzed the textbook “Regional Hydrochemistry of Ukraine” (authors V.K. Khilchevskyi, V.I. Osadchyi, S.M. Kurylo), published in 2019. The textbook comprehensively summarizes and covers materials on the hydrochemistry of precipitation, rivers, lakes, reservoirs and ponds, underground and sea waters in Ukraine. The authors used the latest results of studies of the chemical composition of water of various water bodies in the country, applied the hydrochemical characteristics of the river basin districts according to the modern hydrographic zoning of Ukraine (2016), which takes into account the requirements of the European Union Water Framework Directive (WFD 2000/60/EC). A feature of the textbook is that the authors were largely based on the materials of their own studies of the chemical composition of surface waters. They also systematized and generalized the monographic works of leading Ukrainian scientists, in different years (from the 1950s to the present day) they studied fundamental and applied issues of hydrochemistry of surface, underground and sea waters. The structure of the textbook consists of a preface, 11 sections, applications and a list of references. The textbook is intended for students of the specialty “Earth Sciences”, studying in educational programs of hydrological, hydroecological and hydrogeological profile. It may be useful for students of the specialty “Geography”, students in educational programs of a physical-geographical and geo-ecological profile.

В статті розглянуто і проаналізовано підручник «Регіональна гідрохімія України» (автори В.К. Хільчевський, В.І. Осадчий, С.М. Курило), який видано у 2019 р. Підручник комплексно узагальнює та висвітлює матеріали з гідрохімії атмосферних опадів, річок, озер, водосховищ і ставків, підземних і морських вод на території України. Авторами використано новітні результати досліджень хімічного складу води різних водних об’єктів на території країни, застосовано гідрохімічну характеристику за районами річкових басейнів згідно сучасного гідрографічного районування України (2016 р.), яке враховує вимоги Водної рамкової директиви Європейського Союзу (WFD 2000/60/EC). Особливістю підручника є те, що автори значною мірою базувалися на матеріалах власних досліджень хімічного складу поверхневих вод. Також ними систематизовано та узагальнено монографічні праці провідних українських учених, які в різні роки (з 1950-х рр. і до наших днів) вивчали фундаментальні та прикладні питання гідрохімії поверхневих, підземних і морських вод. Структура підручника складається з передмови, 11 розділів, додатків і списку літератури. Підручник призначено для студентів спеціальності «Науки про Землю», які навчаються за освітніми програмами гідрологічного, гідроекологічного та гідрогеологічного профілю. Може бути корисним для студентів спеціальності «Географія», які навчаються за освітніми програмами фізико-географічного та геоекологічного спрямування.
«Регіональна гідрохімія України» (2019) – сучасний підручник з вивчення хімічного складу поверхневих, підземних і морських вод на території країни
Keywords: регіональна гідрохімія України; підручник; хімічний склад вод; атмосферні опади; річки; озера; водосховища; ставки; підземні води; морські води; regional hydrochemistry of Ukraine; textbook; water chemistry; precipitation; rivers; lakes; reservoirs; ponds; underground waters; sea waters