THE MORPHOLOGY AND COMPOSITION OF LIBERIA PLACER GOLD - Михайлов, В.; Гулій, В.; Ковтун, О.; Сидорчук, В.; Наконечна, Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2013)
Due to civil war in Liberia, which lasted from 1989 to 2003, the geological study of the country was suspended, and became possible only after its end. That is why today, Liberia has no specific geological zoning of the gold-bearing regions. The morphology of gold of Liberia is examined very poorly, and Soviet literature paid no attention to studying this issue. This article is devoted to the study of morphological forms of gold from different regions of the Republic of Liberia.The main objectives of the morphological analysis are to distinguish the main morphological types of gold of the country and their origin and to identify possible ways of placer formation. For achieving more accurate results, roentgenospectrographic and roentgen-fluorescent analyses were carried out. The comparative analysis of the morphological features and the fineness of gold was held in eight regions: Kolahum, Magua, Konia and Zeya in the northern part of the country, Solo and Eastern in its southern part, Soso in the western part, and Timbo in the central part of Liberia. Different types of the gold under study were distinguished according to their morphological features which may indicate their genesis. Well-flattening of grains indicates either a large distance of the transportation of the material, or the fact that the gold has been reworked from nearby local paleoplacers. In the case of the Magua area, considering a large variety of shapes, sizes and the mineral composition of the gold grains, its gold can be of two genetic types: 1) paleoplacer gold, the closest analogue of which is Tarkva deposit in Ghana; 2) indigenous gold, related to ferruginous quartzites, where laterite crusts of weathering are developed. As a result of the roentgenospectrographic (electron microprobe) analysis of gold from different regions, it was found that all of the analysed grains have gold content close to 100%. Due to the results of the analysis, we can affirm that all the samples, except of the sample number 142 are of typical metallic composition of gold, which represent the geochemical features of this element. Sample number 142 is distinguished by its anomalous silver content, which reaches 16.7%.

У зв'язку з періодом громадянської війни, яка тривала в Ліберії з 1989 по 2003 рік, геологічне вивчення країни було призупинене, і стало можливим тільки після її закінчення. Саме тому до сьогодні територія Ліберії не має чіткого геологічного районування золотоносних регіонів. Морфологія золота Ліберії вивчена дуже слабко. У вітчизняній літературі вивченню цього питання увага не приділялась. Стаття присвячена дослідженню морфологічних форм золота з різних регіонів республіки Ліберія. Основними цілями проведеного морфологічного аналізу було виділення основних морфологічних типів золота країни та їх генезису, а також визначення можливих шляхів формування розсипів. Для досягнення більш точних результатів було також проведено мікрозондовий та рентгенофлуоресцентний аналізи. Порівняльний аналіз морфологічних особливостей та пробності золота проводився по восьми регіонам досліджень: Колахун, Магуа, Конія та Зея в північній частині, Соло і Східна – в південній частині, західній (Сосо) і центральній (Тімбо) частинах Ліберії. Різне за типом золото, що досліджувалось, було класифіковане за його морфологічними особливостями, що могли також вказувати на його генезис. Добра окатаність зерен вказує або на значну відстань переносу матеріалу, або на те, що золото було перевідкладене із палеорозсипищ. У випадку регіону Магуа, враховуючи велику різноманітність форм, розмірів та речовинного складу золотин, дане золото може мати два генетичні типи: 1) палеорозсипне, найближчим аналогом якого є родовище Тарква в Гані; 2) корінне, приурочене до залізистих кварцитів, на яких розвиваються латеритні кори вивітрювання. В результаті проведеного рентгеноспектрального (мікрозондового) аналізу золотин з різних регіонів було визначено, що всі аналізовані зерна мають у своєму складі вміст золота близький до 100%. За результатами проведеного аналізу можна засвідчити, що усі проби, окрім проби №142 мають типовий металічний склад золота, який характерний для геохімічних особливостей даного елементу. У пробі №142 відмічається аномальний вміст срібла, який становить аж 16,7%.
МОРФОЛОГІЯ ТА СКЛАД ЗОЛОТА РОЗСИПНИХ РОДОВИЩ ЛІБЕРІЇ