DEVELOPMENT OF THEORY AND PRACTICE OF LABORATOR LESSONS IN HIGHER SCHOOL BY A. D. BONDAR - Є. Спіцин (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
The article analyzes the contribution of the professor of the Department of Pedagogy of Taras Shevchenko National University of Kyiv A.D. Bondar in the development of theoretical principles and methods of conducting laboratory and practical classes in higher education, identifies the possibility of using this pedagogical experience in modern conditions.It is established that today the work and pedagogical activity of A.D. Bondar is insufficiently studied, although his work reflects the results of research on important didactic problems that are relevant today. It is analyzed that among the various types of classes in higher education an important place belongs to laboratory and practical work, because they follow one of the leading principles of didactics – the principle of connection of theory with practice. According to A.D. Bondar, laboratory and practical works are closely connected with lectures and independent work of students, they, with their proper organization, help students to creatively use the theoretical knowledge that they acquired during lectures and in the process of studying literary sources. This type of training activates the cognitive activity of students, gives them the opportunity to show initiative and ingenuity, better master the program material, get acquainted with the latest installations and devices, equipment and materials, experiment in laboratory or production conditions, helps teachers to involve students in research work, promotes the development of their thinking, ingenuity, innovation. According to A.D. Bondar, laboratory classes are an effective way to study the material, give students the opportunity to apply their knowledge in practice and see the results of their work. At the same time, many factors significantly reduce the effectiveness of this important type of training. It is proved that the improvement of the quality of laboratory classes can help, in particular, the implementation of guidelines developed by A.D. Bondar almost half a century ago.

Проаналізовано внесок професора кафедри педагогіки КДУ А.Д.Бондаря у розробку теоретичних засад та методики проведення лабораторних та практичних занять у вищій школі, визначено можливість використання цього педагогічного досвіду у сучасних умовах. Встановлено, на сьогоднішній день праці та педагогічна діяльність А.Д. Бондара недостатньо вивчені, хоча у його роботах відображено результати дослідження важливих дидактичних проблем, які є актуальними і на сьогоднішній день. Проаналізовано, що серед різноманітних видів навчальних занять у вищій школі важливе місце належить лабораторним і практичним роботам, тому що через них здійснюється дотримання одного з провідних принципів дидактики – принципу зв’язку теорії з практикою. Лабораторні і практичні роботи, на переконання А.Д.Бондаря, тісно пов’язані з лекціями і самостійною роботою студентів, вони, при належній їх організації, допомагають студентам творчо використати на практиці ті теоретичні знання, які вони здобули на лекціях і в процесі вивчення літературних джерел. Цей вид навчальних занять активізує пізнавальну діяльність студентів, дає їм можливість виявити ініціативу і винахідливість, міцніше засвоїти програмний матеріал, ознайомитись з найновішими установками і приладами, обладнанням і матеріалами, з постановкою експерименту в лабораторних чи виробничих умовах, допомагає викладачам залучати студентів до дослідницької роботи, сприяє розвитку у них мислення, винахідливості, раціоналізаторства. За переконаннями А.Д.Бондаря, лабораторні заняття є ефективним способом вивчення матеріалу, дають можливість студентам застосувати свої знання на практиці й наживо бачити результати своєї роботи. Візуальна оцінка ходу роботи студентами дозволяє надійно засвоїти і запам'ятати матеріал.У той же час багато чинників суттєво знижують ефективність проведення цього важливого виду навчальних занять. Доведено, що підвищенню якості проведення лабораторних занять можуть допомогти, зокрема, реалізація настанов, розроблених проф. А.Д. Бондарем майже піввіку тому назад.
РОЗРОБКА А.Д.БОНДАРЕМ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ ПРОВЕДЕННЯ ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ У ВИЩІЙ ШКОЛІ ТА СУЧАСНІСТЬ
Keywords: лабораторне; практичне заняття; форми організації навчання; види навчальних занять; А.Д. Бондар.; laboratory; practical training; forms of organization of training; types of training; A.D. Bondar.