Духовна держава Тараса Шевченка - Сліпушко, Оксана Миколаївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Досліджено ідеал національної Духовної Держави у творчості Тараса Шевченка, що актуалізується у контексті модерної гуманітарної політики незалежної України. Шевченківську ідею визначено як одну серед домінуючих у багатовекторному вітчизняному духовному просторі, починаючи з ХІХ ст. й до цього часу. Здійснено проєкцію духовних пошуків митця на питання національної ідентичності, освіти, проблему виховання нової особистості; показано роль і значення історії як чинника формування національної ідентичності українського народу – важливого фактора у визначенні геополітичних орієнтирів України ХІХ–ХХІ ст. Подано огляд історії шевченкознавства в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка; розглянуто тему зв'язків Кобзаря з Університетом Святого Володимира, подано авторський погляд на питання "Тарас Шевченко і Кирило-Мефодіївське братство". Розраховано на всіх, хто цікавиться життям і творчістю Тараса Шевченка.
Keywords: Тарас Шевченко; національна ідентичність; духовна держава