Валютна мультиполярність у системі глобальних фінансів - Булкот, Оксана Вікторівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2013)
Розглянуто ключові детермінанти визначення та розвитку міжнародного статусу валюти. Виокремлено головні тенденції формування валютного компоненту сукупних світових резервів. Проаналізовано параметри основних між- народних резервних валют, проведено їх компаративний аналіз. Проаналізовано кількісні та якісні параметри розвитку "нетрадиційних" резервних валют. Досліджено сучасні тенденції розвитку системи глобальних фінансів та світової валютної системи зокрема.

The key determinants for defining and development of international position of currency are given. The main tendencies of composition of international reserves by currency component are determined. The parameters of main international reserve currencies are comparatively analyzed. The key modern tendencies in evolution of the system of global finance and the international monetary system in particular are examined.
Currency Multipolarity in the System of Global Finance
Keywords: валютна мультиполярність; резервна валюта; глобальна фінансова система; міжнародний статус валюти; currency multipolarity; reserve currency; system of global finance; international role of currency