Розробка програмного забезпечення для стандартизації кристалографічних структур метал-органічних каркасів - Капелюха Анна Олексіївна (My University, 2023)
У ході роботи було розроблено програмне забезпечення для стандартизації кристалографічних структур метал-органічних каркасів (МОК) шляхом видалення розчинника. Алгоритм призначений для видалення вільних нейтральних молекул, вільних заряджених молекул (протийонів) та зв’язаних розчинників з підрахунком заряду, вилученого із системи. Встановлено, що розроблена програма має низький відсоток помилок і є набагато більш ефективною і порівнянні з існуючими рішеннями, що було доведено шляхом валідації на експериментальних структурах. Новий алгоритм вже активно використовується для автоматизації підготовки CIF файлів МОК до високопродуктивного розрахункового скринінгу та розробки баз даних стандартизованих структур з мінімізованою кількістю помилок, що будуть розміщені у вільному доступі. Ключові слова: метал-органічні каркаси, очистка кристалографічних структур, бази даних МОК для високопродуктивного скринінгу.