Application of Advanced Technologies in the Investigation and Proof of War Crimes (Problematic Issues) - Микола Погорецький (ТОВ "Правова Єдність", 2023)
Стаття присвячена аналізу ролі та потенціалу новітніх технологій у документуванні, розслідуванні та доказуванні воєнних злочинів в умовах російської агресії проти України. Метою статті є аналіз ролі новітніх технологій у документуванні, розслідуванні та доказуванні воєнних злочинів й обґрунтування необхідності подальшого впровадження найефективніших із них у теорію оперативно-розшукової діяльності, криміналістики та кримінального процесу, а також у практику правоохоронних органів. Автор детально аналізує можливості та практичні аспекти використання космічних і геоінформаційних технологій, зокрема супутникових знімків, які дозволяють отримати точні, оперативні та незаперечні докази воєнних злочинів. Наведено приклади успішного застосування таких технологій у випадках масових поховань у Бучі та Ізюмі, а також масштабних руйнувань цивільної інфраструктури у Маріуполі й Харкові.

The article is devoted to analyzing the role and potential of advanced technologies in documenting, investigating, and proving war crimes amid Russian aggression against Ukraine. There is an analysis of the role of advanced technologies in documenting, investigating, and proving war crimes, as well as a justification for the necessity of further implementing the most effective among them into the theory of operational-investigative activities, criminalistics, and criminal procedure, as well as into the practice of law enforcement agencies. The author thoroughly analyzes the capabilities and practical aspects of using space and geoinformation technologies, particularly satellite imagery, which enable obtaining precise, timely, and indisputable evidence of war crimes. Examples of successful application of these technologies include cases of mass graves in Bucha and Izium, as well as large-scale destruction of civilian infrastructure in Mariupol and Kharkiv.
Застосування новітніх технологій у розслідуванні та доказуванні воєнних злочинів (проблемні питання)
Keywords: воєнні злочини; космічні технології; геоінформаційні системи; штучний інтелект; блокчейн; біометричні технології; OSINT; міжнародне право; права людини; докази; доказування; документування; розслідування; судовий контроль; прокурорський нагляд