Лексичні відмінності між формальним і неформальним стилями спілкування в сучасній українській мові - Майданюк Тетяна Василівна (My University, 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню лексичних відмінностей між формальним і неформальним стилями спілкування в сучасній українській мові. Дослідження зумовлене необхідністю глибшого розуміння мовленнєвих процесів у різних соціокультурних контекстах. Вивчення формального та неформального спілкування важливе для покращення комунікаційних навичок і розвитку методів аналізу мовленнєвих даних у професійних і особистих сферах. У межах дослідження були поставлені такі завдання: характеристика понять «стиль спілкування», «формальний стиль спілкування» і «неформальний стиль спілкування»; виявлення особливостей обох стилів; обґрунтування значення корпусно-статистичних інструментів для дослідження текстів; аналіз лексичних особливостей формального та неформального мовлення; вивчення статистичних параметрів текстів обох стилів. Новизна дослідження полягає у застосуванні корпусно-статистичного аналізу формального та неформального мовлення, що є малодослідженим напрямом у лінгвістиці. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування отриманих результатів для покращення комунікаційних навичок дикторів, розробки методів аналізу мовлення та вдосконалення технологій автоматичного опрацювання мови. Отримані дані можуть бути корисними для створення нових алгоритмів машинного навчання у сфері обробки природної мови та підвищення якості аудіозаписів у медіа і комунікаційних платформах.

This graduate work is dedicated to exploring lexical differences between formal and informal styles of communication in contemporary Ukrainian language. The research is motivated by the necessity to deepen our understanding of linguistic processes in various socio-cultural contexts. Studying formal and informal communication is crucial for improving communication skills and developing methods of analyzing linguistic data in professional and personal spheres. Within the scope of the research, the following objectives were set: characterization of the concepts of «communication style», «formal communication style», and «informal communication style»; identification of the peculiarities of both styles; justification of the significance of corpus-statistical tools for text analysis; analysis of lexical features of formal and informal speech; study of statistical parameters of texts in both styles. The novelty of the research lies in the application of corpus-statistical analysis of formal and informal speech, which is a relatively underexplored area in linguistics. The practical significance of the work lies in the possibility of applying the obtained results to improve communication skills of broadcasters, develop methods of speech analysis, and enhance natural language processing technologies. The data obtained can be useful for creating new machine learning algorithms in the field of natural language processing and improving the quality of audio recordings in media and communication platforms.
Keywords: формальний стиль спілкування; неформальний стиль спілкування; лексика; корпусний аналіз; статистичний аналіз; транскрибовані тексти; мовні особливості; formal style of communication; informal style of communication; lexicon; corpus analysis; statistical analysis; transcribed texts; linguistic features