Психологічна адаптація до хвороби в клініці ендогенних психічних розладів - Лазебник Жанна Владиславівна (My University, 2023)
У ході дослідження проаналізовано теоретичні концепції, в яких виявлено особливості психологічної адаптації пацієнтів до захворювання загалом та безпосередньо хворих на ендогенні психічні розлади. Психологічна адаптація – це активна функція особистості, яка відповідає за забезпечення відповідності актуальних потреб особистості вимогам середовища та динамічним змінам умов життя. У результаті досліджень встановлено, що особливості психологічної адаптації пацієнтів з ендогенними психічними розладами можуть стати науковою основою для розробки заходів психологічної корекції та психотерапії таких пацієнтів. Його також можна використовувати для оцінки ефективності програми реабілітації, що полягає в допомозі та покращенні якості життя пацієнта. Результати проведеного дослідження також можуть бути покладені в основу розробки програми психологічного супроводу зазначених категорій пацієнтів з метою покращення соціальної та професійної адаптації.