Ризик-менеджмент банківських установ в умовах сучасних викликів України - Горбатюк Юлія Володимирівна (My University, 2023)
У роботі з'ясовано сутність поняття «банківський ризик», ґрунтуючись на тому, що існує певна ймовірність відхилення очікуваних показників банківської діяльності від очікуваних, яка виникає під впливом зовнішніх і внутрішніх умов, наслідками якої можуть бути: позитивний, негативний або нульовий результат. Розглянуто узагальнену класифікацію банківських ризиків, ключові групи банківських ризиків та ключові методи управління ними. Окреслено інституційно-правове забезпечення ризик-менеджменту банківських установ в Україні, виявивши ключову роль регулятора – Національного банку України та значення інших нормативно-правових актів та законів. Розглянуто особливості управління банківськими ризиками в умовах сучасних викликів та динаміку показників прояву банківських ризиків. Акцентовано увагу на важливості нормативів, які встановлює регулятор та окремих підходів банківських установ. Проведено компаративний аналіз політик ризик-менеджменту державного банку, комерційного банку з вітчизняним та з іноземним капіталом. Розроблено модель впливу факторів макроекономічного середовища на сукупний ризик банківських установ України та встановлено, що на банківський ризик впливають обсяги валового внутрішнього продукту, базовий індекс споживчих цін, середня заробітна плата, зовнішній борг України та капітал комерційних банків. Ключові слова: банківська система, банківський ризик, ризик-менеджмент.

The master's thesis is devoted to the risk management of banking institutions, as key players in the dynamic market of financial services, in the conditions of modern challenges of Ukraine. The thesis clarifies the essence of the concept of "banking risk", based on the fact that there is a certain probability of deviation of the expected indicators of banking activity from the expected ones, which arises under the influence of external and internal conditions, the consequences of which can be: a positive, negative or zero result. The generalized classification of banking risks, key groups of banking risks and key methods of their management are considered. The institutional and legal provision of risk management of banking institutions in Ukraine is outlined, revealing the key role of the regulator - the National Bank of Ukraine and the importance of other normative legal acts and laws. The peculiarities of banking risk management in the conditions of modern challenges and the dynamics of indicators of the manifestation of banking risks are considered. Attention is focused on the importance of standards set by the regulator and individual approaches of banking institutions. A comparative analysis of risk management policies of a state bank, a commercial bank with domestic and foreign capital was conducted. Keywords: banking system, banking risk, risk management.
Banking risk-management in the conditions of modern challenges of Ukraine