Статистичний аналіз доходів, витрат та споживання населення України у кризовий період - Завгородня Дар’я (My University, 2023)
Мета дослідження: здійснити статистичне оцінювання нерівномірності розподілу населення України за рівнем доходів в умовах загострення соціально-економічної кризи, пов’язаної із пандемією COVID-19. Об’єкт дослідження: доходи, витрати та споживання домогосподарств в Україні у 2019 та 2021 роках. Наукова новизна, теоретична значимість дослідження: у роботі проведено комплексний статистичний аналіз, результати якого дають змогу оцінити соціально-економічний стан населення України у кризовий період. Також зібрано теоретичний матеріал щодо статистичних методів оцінки нерівномірності розподілу доходів та витрат, що обумовлює соціальну нерівність у суспільстві. Практична цінність: статистичний аналіз, проведений в роботі, може бути використаний державними органами для розробки стратегії розвитку соціально-економічної політики. Ключові слова: нерівномірність розподілу,доходи і витрати домогосподарств, диференціація доходів, локалізація та концентрація витрат, самооцінка доходів населенням, кореляційний зв’язок, коефіцієнт детермінації, регресійний аналіз.

“Statistical analysis of income, expenditure and consumption of the population of Ukraine during the crisis” is to carry out a statistical assessment of the uneven distribution of the population of Ukraine by the level of total income in the context of the worsening socio-economic crisis associated with the COVID-19 pandemic. The theoretical aspects of assessing the uneven distribution of income and expenses, which causes social inequality in society, have been studied. Key words: incomes and expenses of households, uneven distribution, differentiation of incomes, localization and concentration of expenses, self-assessment of incomes by the population, correlation, coefficient of determination, regression analysis.
Statistical analysis of income, expenditure and consumption of the population of Ukraine during the crisis