Analysis of development process optimization of the oil and gas fields (the case of Sangachal-Deniz-Duvanny-Deniz-Xara-Zira field) - Ганбарова, Шура; Зейналова, Севіль (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Background. When solving problems aimed at increasing the efficiency of the reservoir development process, it is often necessary to know not only the recoverable oil reserves, but also the degree and nature of the development of balance reserves, balance reserves of oil and gas per well by the area of the deposits. This allows to make correct and reasonable management decisions on regulating and improving development in order to increase the current and final oil recovery factor. In this matter, our target object is the Sangachal-deniz – Duvanny-deniz – Khara-Zira field. Methods. The article examines the issues of optimal regulation and management of the development processes of the Sangachal-deniz – Duvanny-deniz – Khara-Zira oil and gas-condensate field using Shewhart models and methods, which are relevant for petroleum science and practice. Based on the system analysis, an EOR is proposed to increase oil recovery of the field and recommendations for the rational development of oil and gas-condensate horizons of the field. Results. The stratigraphy, tectonics, oil and gas potential and current state of development of each field separately are considered. A brief description is shown. Currently, industrially significant residual oil reserves at these exploitation facilities are concentrated in the upper stage of the Productive Series (PS) (Lower Pliocene) deposits. The main development facilities are the V, VII, VIII horizons of the PS. Dynamics of technological indicators of development on field were analysed. The annual oil production was 206.9 thousand tons, condensate was 0.864 thousand tons. Annual production of dissolved gas was 83.4 million m3, and free gas production 35.8 million m3 are estimated by data of 2022. Oil and gas of the analyzed area are confined to tectonically screened traps, since it is complicated by numerous longitudinal and transverse faults. Conclusions. Development was carried out with flooding from 1971. Field is at the third development stage. Water-gas mixter and periodic influence methods is appropriate for increasing oil recovery factor.

Вступ. При вирішенні завдань, спрямованих на підвищення ефективності процесу розробки покладу, часто необхідно знати не лише видобувні запаси нафти, а й ступінь і характер вироблення балансових запасів, а також розподіл балансових запасів нафти та газу на одну свердловину по площі покладів. Це дає змогу приймати правильні та обґрунтовані управлінські рішення щодо регулювання та вдосконалення розробки з метою підвищення поточного та кінцевого коефіцієнта вилучення нафти. У цьому контексті об'єктом нашого дослідження є родовище Сангачал-деніз – Дуванний-деніз – Хара-Зіра. Методи. Розглядаються питання оптимального регулювання та управління процесами розробки нафтогазоконденсатного родовища Сангачал-деніз – Дуванний-деніз – Хара-Зіра з використанням моделей і методів Шухарта, які є актуальними для нафтової науки та практики. На основі системного аналізу запропоновано методи підвищення нафтовіддачі для збільшення вилучення нафти з родовища та надано рекомендації щодо раціональної розробки нафтогазоконденсатних горизонтів родовища. Результати. Розглянуто стратиграфію, тектоніку, нафтогазоносність та поточний стан розробки кожного родовища окремо. Наведено їх стислий опис. Нині промислово значущі залишкові запаси нафти на цих об'єктах експлуатації зосереджені у відкладах верхнього ярусу Продуктивної товщі (нижній пліоцен). Основними об'єктами розробки є горизонти V, VII, VIII ПТ. Проаналізовано динаміку технологічних показників розробки родовища. За даними 2022 р., річний видобуток нафти становив 206,9 тис. т, конденсату – 0,864 тис. т. Річний видобуток розчиненого газу становив 83,4 млн м³, а вільного газу – 35,8 млн м³. Поклади нафти і газу досліджуваної ділянки приурочені до тектонічно екранованих пасток, оскільки структура ускладнена численними поздовжніми та поперечними розломами. Висновки. Розробка здійснювалася із застосуванням заводнення з 1971 р. Родовище перебуває на третій стадії розробки. Для підвищення коефіцієнта нафтовіддачі доцільно використовувати методи закачування водогазових сумішей та методи періодичного впливу.
Аналіз оптимізації процесу розробки нафтогазових родовищ (на прикладі родовища Сангачал-Деніз – Дуванний-Деніз – Хара-Зіра)
Keywords: water-gas injection method; Shewhart control charts; oil and gas wells; optimal development; control boundaries; метод закачування водогазової суміші; контрольні карти Шухарта; нафтові та газові свердловини; оптимальна розробка; контрольні межі