Особливості сприймання молоддю комунікаційних стратегій у взаємодії з владою - Хоменко, Дар'я (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в тому, що: подальшого розвитку набуло визначення змісту поняття «комунікаційна стратегія влади» у контексті молодіжної аудиторії, зокрема виокремлено ключові чинники, що впливають на сприйняття владної комунікації молоддю з різним рівнем навіюваності та громадянської активності; виявлено ключові ознаки, за якими сприймаються комунікаційні стратегії влади, а також типові характеристики образу влади, що формуються у свідомості молоді при застосуванні кожної з досліджуваних стратегій; вперше емпірично проаналізовано диференційоване сприйняття чотирьох комунікаційних стратегій (презентаційної, ідентифікаційної, конкурентної, довіри) молодими респондентами, залежно від рівня громадянської компетентності та сугестивності; визначено показники емоційного та раціонального реагування молоді на різні стилі владної комунікації, що дозволило виявити латентні ризики втрати довіри та викривлення меседжів у чутливих аудиторіях. Теоретичне значення дослідження полягає у систематизації та узагальненні відомостей про сприймання комунікаційних стратегій влади, визначенні типів комунікаційних стратегій влади. Практичне значення роботи полягає у тому, що одержані результати та висновки можуть бути використані психологами та політичними технологами для вдосконалення комунікаційних стратегій з метою покращення взаємодії з молоддю та залучення їх до політичної участі. Результати дослідження можуть бути використані як ілюстративний матеріал при викладанні дисциплін «Політична психологія», «Психологія консультування в політичній сфері», «Психологічні технології PR»,
Keywords: влада; комунікація; взаємодія; молодь; політична участь