Гендерний фактор в онлайн-спілкуванні - Ашраф, Лейли Ахмед (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Дослідницька робота вивчає нюанси гендерних відмінностей у тактиках і стратегіях онлайн-комунікації, зосереджуючись на платформах соціальних мереж і цифрових форумах. Використовуючи підхід змішаних методів, дані були зібрані з різних онлайн- джерел і проаналізовані для виявлення моделей і тенденцій. Дослідження виявило значні відмінності в тому, як чоловіки та жінки беруть участь у спілкуванні онлайн. Чоловіки, як правило, використовують більш пряму та напористу мову, що знаходить вираження у використанні простіших граматичних/синтаксичних конструкцій, непоширених речень та активних дієслів, зосереджуючись на пропонуванні рішень та відстоюванні своєї думки. Жінки, з іншого боку, схильні використовувати більш емоційну та інклюзивну мову про що свідчить вживання великої кількості прикметників, прислівників, емотиконів, окличних знаків тощо, зосереджуючись на побудові зв’язків і зміцненні стосунків.

The impact of gender in online communication has been a subject of growing interest and research. This research work explores the nuances of gender differences in online communication tactics and strategies, focusing on social media platforms and digital forums. Using a mixed-methods approach, data was collected from various online sources and analyzed to identify patterns and trends. The study found significant differences in the ways males and females engage in online communication. Males tend to use more direct and assertive language, focusing on providing solutions and asserting their opinions. Females, on the other hand, tend to use more emotive and inclusive language, focusing on building connections and fostering relationships. These differences in communication styles can lead to misunderstandings and misinterpretations, especially in mixed-gender interactions. However, they can also be seen as complementary, with each style bringing unique strengths to online communication.
Gender factor in online communication
Keywords: спілкування в мережі; соціальні стереотипи; моделі поведінки; віртуальне спілкування; online communication; gender; social stereotypes; communication strategies