Зв’язок схильності до тривожного розладу з когнітивними стратегіями емоційної регуляції в умовах стресу - Бажин, Юрій Вадимович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у здійсненні комплексного аналізу взаємозв’язків між схильністю до тривожного розладу, когнітивними стратегіями емоційної регуляції та рівнем сприйнятого стресу. У процесі дослідження вперше встановлено, що схильність до тривожного розладу опосередковує вплив когнітивних стратегій емоційної регуляції на рівень сприйнятого стресу. Крім того, виявлено її модераційну роль у взаємозв’язку між когнітивною стратегією емоційної регуляції - переоцінкою значущості події - та рівнем сприйнятого стресу. Уточнено роль і місце схильності до тривожного розладу в системі когнітивної емоційної регуляції як чинника адаптації людини до стресу. Подальшого розвитку набули положення щодо взаємозв’язків схильності до тривожного розладу з когнітивними стратегіями емоційної регуляції та рівнем сприйнятого стресу. Зокрема, встановлено, що неадаптивні когнітивні стратегії можуть посилювати тривожні реакції, а рівень сприйнятого стресу безпосередньо пов’язаний з ефективністю застосування цих стратегій. Також подальшого розвитку набули положення щодо впливу контекстуальних чинників, зокрема війни та військових дій, на рівень вираженості схильності до тривожного розладу, когнітивних стратегій емоційної регуляції та сприйнятого стресу. Додатково підтверджено, що схильність до тривожного розладу - багатовимірний та континуальний конструкт. Використання його інтегрального показника шляхом застосування факторного аналізу головних компонент забезпечило емпіричне підтвердження того, що рівень тривожності та рівень проявів хронічної патологічної тривоги мають спільну латентну основу, що дозволяє розглядати їх як прояви єдиного конструкту.
Keywords: тривожність; стрес; емоційна регуляція