Prospects of Development of Small and Medium-Sized Enterprises in Ukrainian Agriculture - Піменова, О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
Main directions of development of small and medium-sized enterprises in Ukrainian agriculture are examined. It is determined that entrepreneurship in agrarian sector is a driving force behind the development of agriculture, as these activities contributes to the production of quality agricultural products that satisfies the needs of society, food security, independence and improves the living standards of rural population. Potential customers of small parties of harvest in Ukrainian grain market are analyzed. The ways of mutually beneficial cooperation between Ukrainian farmers and entrepreneurs are proved. The study of foreign experience has proven that strengthening the competitiveness of Ukrainian agricultural products in the context of globalization is possible on the basis of mutually beneficial cooperation of Ukrainian farmers and entrepreneurs, where recent purchase of output at market prices for the purpose of resale or creation of agricultural cooperatives, such form of economy in agrarian relations that combines a balanced economic, social and environmental components. In particular in paper is shown that sustainable economic management provide only forms of economy that take into account the socioeconomic and geophysical specifics of agriculture, particularities of agricultural labor and methods of management. The most common among these forms are farmers.

Досліджено основні напрямки розвитку малих та середніх підприємств в сільському господарстві України. Визначено, що підприємництво в аграрному секторі економіки є рушійною силою розвитку сільськогосподарської галузі, оскільки така діяльність сприяє виробництву якісної сільськогосподарської продукції, яка задовольняє потреби суспільства, продовольчу безпеку незалежності країн та сприяє підвищенню рівня життя сільського населення. Проаналізовано потенційних клієнтів невеликих партій врожаю на внутрішньому ринку зерна. Обґрунтовано шляхи взаємовигідного співробітництва між підприємцями та українськими фермерами, господарювання яких передбачає бережливе ставлення до природи та навколишнього середовища, спрямоване на вирощування здорової та якісної продукції, зорієнтованої як внутрішній так і на зовнішні ринки, яка буде давати прибутки господарю. Дослідження зарубіжного досвіду довело, що посилення конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції в умовах глобалізації можливе на засадах взаємовигідного співробітництва українських фермерів та підприємців, коли останні закуповують вироблену продукцію за ринковими цінами з метою подальшого перепродажу або створення сільськогосподарської кооперації, такої форми господарювання в системі аграрних відносин, яка збалансовано поєднує економічну, соціальну та екологічну складові. Зокрема, визначено, що раціональне господарювання забезпечують лише ті форми господарювання, які враховують соціально-економічну та геофізичну специфіку сільського господарства, особливості сільськогосподарської праці та методів господарювання. Найбільш поширеними серед таких форм є фермерські господарства.
Перспективи розвитку малих та середніх підприємств в сільському господарстві України
Keywords: agriculture; entrepreneurship; trade; farmer; grain; customers; сільське господарство; підприємництво; торгівля; фермер; зерно; клієнти