Економічна експансія Китаю у 21 столітті - Качура Анастасія Денисівна (My University, 2024)
Об'єкт дослідження - Китайська Народна Республіка як суб’єкт на геополітичній та геоекономічній карті світу, його механізми, стратегії та вплив на глобальну економіку та геополітику. Предмет дослідження – особливості економічної експансії Китаю, її механізми, стратегія, вплив на глобальну економіку та геополітику, у т.ч. особливості торгівлі, інвестицій, геополітичних стратегій, технологічного прогресу, взаємовідносин з іншими країнами та регіонами світу. Мета дослідження – дослідити явище геоекономічної та геополітичної експансії Китаю, з’ясувати причини, механізми та наслідки цього процесу для самого Китаю та інших країн, а також визначити можливі стратегії реагування для забезпечення стабільності та економічного розвитку у всьому світі. Перший розділ присвячений теоретико-методологічним основам дослідження, зробленоо акцент на сучасну структура політичної географії як науки, її основні напрямки та методи дослідження, що будуть використані у роботі. У другому розділі пояснено історичні передумови геопозиціонування Китаю, філософію та вчення держави, її культурні особливості, що стали фундаментом для подальшого розвитку напрямків її політики. Третій розділ складається з прикладного опису мистецтва ведення політики, заданого стратегічним курсом КНР. Розглядається роль країни на політичній арені, торговельні, інвестиційні та культурні форми впливу на певний різновид держав.
Keywords: експансія; Китай; геополітика; геополітична експансія