Розвиток резистентності молоді до маніпуляційних впливів у масовій комунікації ( на прикладі фейків про вакцинаціюта SARS-CoV-2 ) - Столярова Дарія Олександрівна (My University, 2022)
В даному дослідженні проаналізовано психологічні механізми створення та поширення фейкової інформації, досліджено соціально-психологічні техніки маніпулювання у масовій комунікації. Визначено основні характеристики, умови виникнення, можливості розвитку навичок критичного мислення. Проведено контент-аналіз інформаційних повідомлень, присвячених темі SARS-CoV-2, визначено специфіку використання психологічних технік маніпулювання інформацією стосовно зазначеної теми в масовій комунікації. Розкрито специфіку ставлення громадян України до інформаційних повідомлень про SARS-CoV-2 та здатність представників різних вікових груп розпізнавати фейки, які поширюються стосовної даної хвороби у масовій комунікації. Визначено рівень розвитку критичного мислення у молоді. Розроблено програму соціально-психологічного тренінгу формування навичок критичного мислення для підвищення рівня резистентності до маніпуляційних впливів у масовій комунікації.