Програмування в середовищі UNIX-систем - (:unkn) unknown (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт включають рекомендації для підготовки, проведення, оформлення та здачі викладачеві звітів з семи лабораторних робіт з метою опанування методами роботи в операційній системі UNIX FreeBSD, створення файлів і сценаріїв різними засобами і мовами. Всі лабораторні роботи містять розділ «Контрольні запитання», матеріали якого дозволяють викладачеві визначити ступінь готовності студента до виконання поточної роботи. Перша лабораторна робота призначена для засвоєння студентами методів і навичок інсталяції операційної системи UNIX FreeBSD на персональних комп’ютерах. У другій роботі студенти повинні засвоїти архітектуру операційної системи, її файлову систему, основні каталоги, їх призначення, і первісний набір команд. Третя робота присвячена опануванню основних текстових редакторів. У наступній лабораторній роботі вивчається потоковий редактор SED, надається поняття сценарію і вивчається процесор мови обробки шаблонів AWK. Подальші лабораторні роботи присвячені різним методам створення сценаріїв. Задачею п’ятої лабораторної роботи є одержання навичок під час роботи із командним процесором shell, створення, налагоджування та виконання shell-сценаріїв. Шоста робота присвячена вивченню основних рекурсивних методів при програмуванні в shell і одержанню навичок при створенні, налагоджуванні та виконанні рекурсивних shell-сценаріїв і функцій. Сьома лабораторна робота передбачає одержання навичок при створенні, налагоджуванні та виконання сценаріїв мовами PYTHON та Java, а також системного програмування мовами C/C++.
Keywords: UNIX-системи; UNIX FreeBSD; системне програмування; Shell-програмування