Професійне вигорання вчителів в умовах воєнного стану - Тітаренко, Яна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Наукова новизна одержаних результатів полягає у виявленні та уточненні взаємозв’язку між рівнем тривожності та показниками професійного вигорання у вчителів приватних демократичних шкіл, які працюють в умовах воєнного стану. Розширено уявлення про структуру професійного вигорання педагогів приватного сектору, зокрема про домінування емоційного виснаження як компонента, що найбільш тісно корелює з тривожністю. Уточнено роль соціально-професійних чинників (стаж роботи, рівень школи) у формуванні психологічних проявів вигорання, що поглиблює наукове розуміння специфіки емоційної сфери вчителів у демократичних освітніх середовищах.
Keywords: професійне вигорання; вчитель; воєнний стан; війна