Territorial Peculiarities of Mobilization Potential of OK "West" and OK "North" - Кравець, Тарас Мирославович; Щерба, Андрій Анатолійович; Біловоленко, Володимир Анатолійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The purpose of the article is to analyze the existing training of military serviceable personnel in the Ukrainian citizens, to develop directions and prospects for developing the system of the Armed Forces of the Ukrainian Armed Forces, to determine the highest mobilization potential among the areas of operational command "PIVNICH" and operational command "West" and most prospective group. Method. The research was conducted on the basis of analysis of available literature sources on this topic and practical component of 2014 mobilization. The available statistical materials of the region were worked out, and the materials collected on the basis of which were drawn up maps of mobilization potential and qualitative structure of human resources. Results. Theoretical, methodological and practical problems of mobilization potential in the troops are investigated. The tendencies and prospects of development of these processes in the military sphere are analyzed. The leading tasks, the solution of which promotes the mobilization potential are substantiated. In the article, on the basis of the analysis of the existing system of training, mobilization in 2014 and passage of military service by the citizens of Ukraine, the mobilization potential of the regions of the country is determined. On the basis of the analysis of the age structure of the personnel called for mobilization, the most promising age group for the protection of the state was determined. A new approach to the mobilization potential of the state is determined and its components are elaborated. Scientific novelty. The necessity of this research is caused by the fact that since 2014 and till now there are fighting in the east of our country, it is not clear which regions have the greatest mobilization potential, considering not only human resources, but also the desire to fight for their state and if necessary give your life. To date, there are no identified factors that increase the mobilization potential in the regions that contribute to its improvement and, accordingly, the factors that aggravate this situation, which is what led to this study. Practical meaning. Modeling and analysis identify which areas have the highest mobilization potential, as well as the least, identify the factors that cause it and what measures should be taken to remedy the situation. The results of the study are designed to plan state structures for possible mobilization resources, from each area as needed, including a larger scale of hostilities. The geographical features that should be given the most attention in the analysis of the military potential of the military potential are highlighted.

Метою статті є проведення аналізу існуючої підготовки військовопридатних до служби у військах громадян України, розробка напрямків та перспектив розвитку системи резерву Збройних Сил України військовозобов’язаними, визначення найвищого мобілізаційного потенціалу серед областей оперативного командування «ПІВНІЧ» та оперативного командування «ЗАХІД» й найперспективнішої вікової групи. Методика. Дослідження проведено на основі аналізу наявних літературних джерел по даній тематиці та практичної складової мобілізації 2014 р. Опрацьовано наявні статистичні матеріали регіону, власноручно зібрані матеріали, на основі яких побудовано картосхеми мобілізаційного потенціалу та якісної структури людських ресурсів. Результати. Досліджено теоретичні, методичні та практичні проблеми використання мобілізаційного потенціалу у військах. Проаналізовано тенденції та перспективи розвитку цих процесів у військовій сфері. Обґрунтовані провідні завдання, вирішення яких сприяє покращенню мобілізаційного потенціалу. У статті на основі проведеного аналізу існуючої системи підготовки, мобілізації в межах 2014 року та проходження громадянами України військової служби визначено мобілізаційний потенціал областей країни. На основі аналізу вікової структури особового складу призваного по мобілізації визначено найперспективнішу вікову групу для захисту держави. Визначено новий підхід до мобілізаційного потенціалу держави й опрацьовано його складові. Наукова новизна. Необхідність цього дослідження викликана тим, що незважаючи на те що з 2014 р. і до сьогодні ведуться бойові дії на сході нашої держави немає чітко визначено які регіони мають найбільший мобілізаційний потенціал, враховуючи не тільки людські ресурси, а й бажання воювати за свою державу і при необхідності віддати своє життя. До сьогодні не визначено факторів які підвищують мобілізаційний потенціал у регіонах, які сприяють його покращенню й відповідно факторів, які погіршують цю ситуацію, саме це зумовило виконання даного дослідження. Практичне значення. На основі моделювання та аналізу визначено які області мають найбільший мобілізаційний потенціал, а також які найменший, встановлено які чинники це спричиняють та які заходи необхідно впроваджувати для покращення ситуації Встановлено напрямки у яких найбільш доцільне застосування корегування дій для підвищення мобпотенціалу. Результати дослідження розроблені для планування державними структурами можливих мобілізаційних ресурсів, з кожної області при необхідності, зокрема більшого масштабу бойових дій. Виокремлено географічні особливості, на які потрібно звернути найбільшу увагу при аналізі мобпотенціалу для військової сфери.
Територіальні особливості мобілізаційного потенціалу ОК «Захід» та ОК «Північ»
Keywords: мобілізаційний потенціал; мобілізація; військовий резерв людських ресурсів; обороноздатність; воєнний потенціал; mobilization potential; mobilization; military reserve of human resources; defense capability; military potential