Оцінка екологічних аспектів життєвого циклу продукції ядерної енергетики з використанням методу LCA - Гржегоржевська, Марія Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Важливою умовою збереження здоров’я населення є забезпечення доступу до достовірної інформації про екологічні загрози. Така інформація має містити відомості про шкідливі виробництва, їхні викиди, способи захисту від впливу небезпечних факторів, а також про позицію державних органів та інженерів ядерників щодо місцевих громад. Одним із головних джерел утворення радіоактивних відходів високого рівня небезпеки залишаються функціонуючі атомні електростанції. Станом на 2023 рік у світі експлуатуються 191 атомна електростанція, що включає 448 енергоблоків із загальною потужністю 391 744 МВт. Разом з тим, 162 енергоблоки були виведені з експлуатації, один залишився діючим. У період із 1977 по 2023 рік зупинено будівництво 92 ядерних реакторів у 17 країнах. Зокрема, у першій половині 2016 року не було розпочато жодного нового проєкту з будівництва АЕС. Згідно з даними міжнародного звіту про стан атомної енергетики, обсяги генерації електроенергії з вітрових джерел зросли на 17%, із сонячних – на 33%, тоді як з атомних – лише на 1,3%. Такі країни, як Китай, Індія, Бразилія, Японія та Нідерланди, вже сьогодні виробляють більше електроенергії з вітру, ніж з атомних джерел. Суттєвою екологічною проблемою залишається процес видобутку урану: для отримання однієї тонни цього елементу необхідно переробити приблизно 1000 тонн уранової руди, решта з якої стає джерелом радіоактивних відходів. Крім того, для генерації 1 кВт/год електроенергії теплові електростанції споживають у середньому близько 3 літрів води, тоді як АЕС - від 6 до 8 літрів. Скиди стічних вод з АЕС несуть як теплове, так і радіоактивне забруднення, що становить додаткову загрозу для довкілля. У даній роботі оцінено та досліджено екологічні цикл ядерного палива Хмельницької атомної електростанції та екологічні аспекти роботи атомних електростанцій. Метою дослідження є аналіз життєвого циклу ядерного палива на всіх етапах виробництва Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) з врахуванням впливу радіоактивних благородних газів на навколишнє середовище і населення.
Keywords: відпрацьоване ядерне паливо; радіоактивні відходи; Хмельницька атомна електростанція; LCA