Символіка чисел в духовній культурі православного соціуму українських земель у XIV- початку XVIII століть - Юрченко Оксана Олександрівна (My University, 2016)
Дисертація є самостійним науковим дослідженням, присвяченим вивченню концепту числового символізму як складової світосприйняття людності українських земель в XІV – початку XVIII століть. Актуальність теми обумовлена необхідністю комплексного підходу до реконструкції історичного минулого, важливим елементом якого є система цінностей та народна культура. Автор розкриває та систематизує наявні зрізи семантичної природи чисел на прикладі пам’яток білорусько-литовського, українського, козацького літописання, українських історичних дум та пропонує нову систему вивчення особливостей числового символізму. Поглибивши уявлення про досліджуване явище, розкривши його нові грані, автором було виділено основні контексти побутування зазначених чисел та природу їх ідейно-образного та художнього навантаження. Ключові слова: символіка чисел, семантичний конструкт, білорусько-литовські літописи, українські регіональні літописи, козацькі літописи, історичні думи, православний соціум українських земель (XIV – початку XVIII століть), духовна культура.
Number symbolism in the spiritual culture of the orthodox society on the lands of Ukraine in XIV- early XVIII centuries