Lexico-Semantic Field 'Jobs & Professions' in Modern English - Вєдерникова, Анастасія Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
This bachelor's paper is devoted to the study of job- and profession-related vocabulary in Modern English, with a focus on its semantic structure, linguistic features and contextual usage. In this study we have examined a wide range of vocabulary within the domain of jobs and professions, in order to uncover the core structural components, patterns of word formation and contextual variations. Jobs and professions, as a distinct semantic field, play a crucial role not only in linguistic studies, but also in everyday communication. This paper explores the hierarchical and relational structure of occupational vocabulary, the influence of historical events such as the industrial and post-industrial revolutions on the development of new terminology, as well as the stylistic features that shape the way different professions are perceived. The analysis of key morphological and semantic features facilitates the understanding of how professional lexicon is constructed and used. Additionally, the research focuses on gender-specific terminology, regional differences in job titles and descriptions and collocational tendencies, analysing them in the news discourse. The study also involves the exploration of distinction between traditional and emerging professions and the impact of social and technological spheres on the creation of new occupational terms. The results of this study showcase that the function of job-related vocabulary is not simply communicative. This lexico-semantic field shapes perceptions, defines social roles and is constantly adapting to the changes in language.

Ця бакалаврська робота присвячена дослідженню лексики, пов’язаної з назвами робіт та професій в сучасній англійській мові, зосереджуючись на її семантичній структурі, мовних характеристиках та вживання у контексті. У межах дослідження було проаналізовано широкий спектр професійної лексики з метою виявлення основних структурних елементів, моделей словотворення та контекстуальних змін. Професії та види зайнятості, як окреме семантичне поле, важливі не лише для лінгвістики, а й у повсякденному спілкуванні. У цій роботі розглянуто ієрархічну структуру та взаємозв’язки в лексиці, пов’язаній з професіями, вплив історичних подій - таких як індустріальна та постіндустріальна революції - на формування нової термінології, а також стилістичні особливості, що впливають на сприйняття різних професій. Аналіз основних морфологічних і семантичних ознак сприяє глибшому розумінню того, як формується та функціонує професійна лексика. Дослідження також охоплює термінологію, пов’язаній із гендерними особливостями, регіональних відмінностях у назвах професій, а також на характеристиках словосполучень, що аналізуються в контексті новинного дискурсу. У роботі розглядається відмінність між традиційними новоствореними професіями, а також вплив соціальної та технологічної сфер на формування нової професійної лексики. Результати цього дослідження демонструють, що функція професійної лексики, не є лише комунікативною. Це лексико-семантичне поле формує уявлення, визначає соціальні ролі та постійно адаптується до змін у мові.
Keywords: lexico-semantic field; job; profession; occupational terms; news; лексико-семантичне поле; робота; професія; професійна термінологія; новини