Сполучникові порівняльні конструкції в романі В. Винниченка «Лепрозорій» - Рубан, Софія Артурівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Дослідження присвячене комплексному аналізу порівняльних конструкцій у складному реченні як важливого синтаксичного та стилістичного засобу в художньому тексті. Увагу зосереджено на романі «Лепрозорій» В. Винниченка, який демонструє розмаїття синтаксичних форм, зокрема порівняльних конструкцій, що активно використовуються для створення емоційно-образної картини світу. Актуальність теми обумовлена зростаючим науковим інтересом до вивчення функціонального навантаження складних синтаксичних структур у творчості українських письменників, а також потребою у поглибленому аналізі засобів мовної виразності, що формують індивідуальний авторський стиль. Об’єктом дослідження є сполучникові порівняльні конструкції, а предметом дослідження – їхні структурні, семантичні та функціональні особливості в тексті роману «Лепрозорій». Метою роботи є з’ясування ролі та специфіки використання порівняльних конструкцій у складних реченнях як елементів художнього стилю В. Винниченка. У процесі дослідження розглянуто теоретичні аспекти поняття порівняльної конструкції, здійснено класифікацію основних типів, проаналізовано їх синтаксичну організацію, семантичне наповнення та стилістичне навантаження в контексті авторської манери письма. Методологічну базу становлять сучасні лінгвістичні методи, зокрема описовий, структурний, функціонально-семантичний аналіз, а також елементи контекстуального та стилістичного аналізу, що дозволили здійснити комплексне дослідження синтаксичних явищ у художньому дискурсі. Наукова новизна полягає в системному підході до аналізу порівняльних конструкцій у складному реченні як елементів стилістичної організації художнього тексту, що дозволяє краще зрозуміти функціонування мови художньої прози В. Винниченка. Практичне значення дослідження полягає в можливості застосування його результатів у навчальному процесі з української синтаксису, стилістики, а також у філологічних студіях, присвячених вивченню творчості В. Винниченка та інших представників української літератури.

The study is devoted to a comprehensive analysis of comparative constructions in a complex sentence as an important syntactic and stylistic means in a literary text. Particular attention is paid to the novel “Leprosy” by V. Vynnychenko, which demonstrates the diversity of syntactic forms, in particular comparative constructions, which are actively used to create an emotional and figurative picture of the world. The relevance of the topic is due to the growing scientific interest in the study of the functional load of complex syntactic structures in the works of Ukrainian writers, as well as the need for an in-depth analysis of the means of linguistic expression that form an individual author’s style. The object of the study is comparative constructions within a complex sentence, and the subject of the study is their structural, semantic and functional features in the text of the novel Leprosy. The aim of the study is to clarify the role and specificity of the use of comparative constructions in complex sentences as elements of V. Vynnychenko’s artistic style. The study examines the theoretical aspects of the concept of comparative construction, classifies the main types, analyses their syntactic organisation, semantic content and stylistic load in the context of the author's writing style. The methodological basis is formed by modern linguistic methods, in particular descriptive, structural, functional and semantic analysis, as well as elements of contextual and stylistic analysis, which allowed for a comprehensive study of syntactic phenomena in literary discourse. The scientific novelty lies in a systematic approach to the analysis of comparative constructions in a complex sentence as elements of the stylistic organisation of a literary text, which allows us to better understand the functioning of the language of V. Vynnychenko’s prose. The practical significance of the study lies in the possibility of applying its results in the educational process of Ukrainian syntax, stylistics, as well as in philological studies devoted to the study of V. Vynnychenko’s works and other representatives of Ukrainian literature.
Keywords: порівняння; сполучникові порівняльні конструкції; В. Винниченко; мовотворчість Винниченка; Comparisons; conjunctional comparative constructions; V. Vynnychenko; Vynnychenko’s linguistic creativty