Ерозійні властивості нових композиційних матеріалів Cu-Cr для електроенергетики. - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – нові композиційні матеріали Cu-Cr для електроенергетики. Мета роботи – з’ясування поведінки новітніх композиційних матеріалів Cu-Cr, а саме: їх електроерозійні властивості в результаті дії плазми дугового розряду в широкому діапазоні струму до 5 кА. Методи дослідження – лазерна абсорбційна спектроскопія, оптична емісійна спектроскопія, скануюча електронна мікроскопія, енергодисперсна рентгенівська спектроскопія. Дається опис результатів досліджень, проведених на кафедрі фізичної електроніки факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету імені Тараса Шевченка та в Лабораторії високих струмів Технологічного університету Брно (ТУБ), Чехія. Дослідження проводились відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво від 19.12.2011, протокол другого засідання українсько-чеського Спільного Комітету з науково-технологічного співробітництва від 30 жовтня 2018 року, наказ Міністерства освіти і науки України від 05.06.2020 № 772 «Про внесення змін у додаток до наказу Міністерства освіти і науки України від 25.03.2020 № 454» та наказ Міністерства освіти і науки України від 24.06.2020 № 860 «Про фінансування спільних українсько-чеських науково-дослідних проєктів у 2020 році». У цій роботі проведено порівняння електродних матеріалів Cu-Cr (35 мас. % Cu та 65 мас. % Cr) та Cu-Cr-W (49 мас. % Cu, 49 мас. % Cr та 2 мас. % W). Для цього досліджено плазму електродугових квазістаціонарних розрядів силою струму 3,5 А між обома типами електродів в атмосфері повітря. Зокрема, проведено порівняння радіальних розподілів концентрації атомів міді, визначених за допомогою лазерної абсорбційної спектроскопії (ЛАС) та оптичної емісійної спектроскопії (ОЕС) з рівноважного складу плазми.

The object of research is new Cu-Cr composite materials for electric power industry. The aim of the work is to find out the behavior of the newest Cu-Cr composite materials, namely: their electroerosive properties as a result of the action of arc discharge plasma in a wide current range up to 5 kA. Research methods - laser absorption spectroscopy, optical emission spectroscopy, scanning electron microscopy, energy-dispersed X-ray spectroscopy. A description of the results of research conducted at the Department of Physical Electronics, Faculty of Radiophysics, Electronics and Computer Systems, Taras Shevchenko National University of Kyiv and the Laboratory of High Currents, Brno University of Technology (TUB), Czech Republic. The research was conducted in accordance with the Agreement between the Cabinet of Ministers of Ukraine and the Government of the Czech Republic on scientific and technological cooperation dated 19.12.2011, minutes of the second meeting of the Ukrainian-Czech Joint Committee on Scientific and Technological Cooperation dated 30 October 2018, order of the Ministry of Education and Science of Ukraine dated 05.06 .2020 № 772 “On Amendments to the Annex to the Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine dated 25.03.2020 № 454” and the Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine dated 24.06.2020 № 860 “On Financing Joint Ukrainian-Czech Research Projects in 2020 year ". In this work, we compared the electrode materials Cu-Cr (35 wt.% Cu and 65 wt.% Cr) and Cu-Cr-W (49 wt.% Cu, 49 wt.% Cr and 2 wt.% W). For this purpose, the plasma of electric arc quasi-stationary discharges with a current of 3.5 A between both types of electrodes in the air atmosphere was studied. In particular, a comparison of radial distributions of the concentration of copper atoms determined by laser absorption spectroscopy (LAS) and optical emission spectroscopy (OEC) from the equilibrium composition of plasma was performed.
Erosion properties of new Cu-Cr composite materials for electric power industry.