Мовна поведінка жителів України під час російського вторгнення - Шелудько Вікторія Олександрівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню питання мовної поведінки українців під час повномасштабного вторгнення. В теоретичному розділі розглянуто визначення поняття «мовної поведінки» у соціолінгвістичному та соціологічному дискурсі, відмінність між поняттями «мовна поведінка» та «мовна ситуація». Аналізується мовна ситуація в Україні до 24 лютого 2022 року та після. Проведене якісне дослідження мовної поведінки серед жителів Києва, Чернігівської та Черкаської областей. В роботі виявлені фактори, які впливають на зміну мовної поведінки та приклади цих змін. Ключові слова: мовна поведінка, мовна ситуація, повномасштабна війна, престижність мови.