Соціально-психологічні чинники формування готовності аспірантів до здійснення професійної кар’єри - Карамушка Тарас Вікторович (My University, 2017)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню соціально-психологічних чинників формування готовності аспірантів до здійснення професійної кар’єри. У роботі здійснено теоретичний аналіз наукових підходів до розгляду проблеми професійної кар’єри, її ролі в життєдіяльності особистості. Проаналізовано психологічні особливості аспірантів як професійної групи, етапи і типи їхньої професійної кар’єри. Розкрито структуру та основні складові готовності аспірантів до здійснення професійної кар’єри і соціально-психологічні чинники її формування. Визначено недостатній рівень розвитку готовності аспірантів до здійснення професійної кар’єри. Виявлено зв’язок між рівнем розвитку готовності аспірантів до здійснення професійної кар’єри та соціально-психологічними чинниками, які стосуються діяльності кафедр, де навчаються аспіранти (рольова взаємодія та професійно-ділове спілкування на кафедрі, організаційна культура кафедри, креативність професійного середовища кафедри). Констатовано, що значна частина аспірантів мають потребу в різних формах соціально-психологічної допомоги у процесі їхньої підготовки до здійснення професійної кар’єри, пріоритетне місце серед яких займає соціально-психологічний тренінг. Розроблено та апробовано програму соціально-психологічного тренінгу «Формування готовності аспірантів до здійснення професійної кар’єри». Доведено, що впровадження тренінгу сприяло підвищенню рівня готовності аспірантів до здійснення професійної кар’єри. Ключові слова: аспіранти, професійна кар’єра, професійна кар’єра аспірантів, готовність аспірантів до здійснення професійної кар’єри, соціально-психологічні чинники, соціально-психологічний тренінг.