Доповнена реальність для БПЛА - Затилюк Андрій Олександрович (My University, 2023)
Метою кваліфікаційної роботи є створення програми для покращення та полегшення роботи оператора під час польоту БПЛА «Довбуш». У дипломній роботі було розглянуто застосування технології доповненої реальності для БПЛА. Це включає в себе розробку виводу відео, можливість запису в файл та стріму в RTMP, накладання на відео OSD пілота, моделювання та накладання ландшафту на відео, а також накладання на ландшафт точки Home та прицілу для снаряду. Було встановлено, що застосування доповненої реальності до безпілотних літальних апаратів значно покращує якість виконання задач та безпеку польотів. Зокрема, інтеграція технології доповненої реальності з виводом відео дозволяє операторам отримувати більше інформації про стан БПЛА і оточуюче середовище. Реалізована можливість запису в файл і стріму в RTMP дозволяє виконувати онлайн-трансляції польотів безпілотників, що може бути використано для тренування пілотів, моніторингу стану апарата, а також для оцінки якості виконання задач. Застосування технології накладання OSD пілота та моделювання ландшафту на відео забезпечує точніше і зручніше виконання завдань, що вимагають просторового орієнтування. Також полегшується процес корегування артилерії, реактивних систем та іншого, завдяки використанню кроку сітки як одиниці виміру в метрах. Приціл для снаряду, а також точка Home, що накладається на ландшафт, дозволяє пілоту швидко оцінити положення безпілотника відносно стартової точки та мети, що покращує точність навігації та ефективність виконання завдань. Доповнена реальність може значно покращити ефективність і безпеку використання безпілотних літальних апаратів. Ключові слова: БПЛА, відео, доповнена реальність, зміни в реальному часі, мавлінк, балістичний калькулятор.