Linguopoetic Parameters of Panegyric “Evodiia” by G. Butovych - Грицина, С. В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article is devoted to the linguopoetic analysis of the ancient text of the Baroque period, in particular the panegyric “Evodiia” by G. Butovych, which is considered both the external design of the text, and the internal linguistic elements, caused by synthesis of the Baroque author’s thinking and sociocultural guidelines of the first half of the XVII century. The sociocultural circumstances of the creation of the “Evodiia” are revealed. The external, ornamental design of the Baroque monument  is described, so such aesthetic elements of the panegyric as the graphic decoration of the text by the author and the inclusion of various actual Baroque elements (acrostic, heraldic verse, visual poem etc.) and internal language units, in particular stylistic figures and tropes, creating aesthetic eﬀect are investigated. Linguopoetic parameters of “Evodiia” by G. Butovych, represented by architectonics and stylistically marked linguistic units, reveal the specifics of the panegyric as the original genre of the Baroque Period and testify to the peculiarities of the old Ukrainian literary language expressive means of the first half of the XVII century.

У статті представлений лінгвопоетичний аналіз давнього тексту барокового періоду, зо- крема панегірика “Еводія” Г. Бутовича, що розглядається крізь призму зовнішнього оформлен- ня тексту і внутрішньоструктурних мовних елементів, зумовлених синтезом мислення бароко- вого автора та соціокультурної настанови першої половини XVII cт. З’ясовано соціокультурні обставини появи “Еводії”. Схарактеризовано зовнішнє, орнаментальне оформлення барокової пам’ятки, тобто такі естетичні елементи панегірика, як графічне оздоблення тексту авто- ром та включення різноманітних власне барокових елементів (акровірш, геральдичний вірш, фігурний вірш і т. ін.), а також досліджено внутрішньоструктурні мовні одиниці, зокрема стилістичні фігури та тропи, що створюють естетичний ефект. Лінгвопоетичні параметри «Еводії» Г. Бутовича, репрезентовані архітектонікою та сти- лістично маркованими мовними одиницями, розкривають специфіку панегірика як оригіналь- ного жанру епохи Бароко та засвідчують особливості виражальних засобів староукраїнської літературної мови першої половини XVII ст.
Лінгвопоетичні параметри панегірика “Еводія” Г. Бутовича
Keywords: linguopoetics; baroque text of the first half of the XVII century; panegyric; the old Ukrainian literary language; лінгвопоетика; бароковий текст першої половини XVII ст.; панегірик; ста- роукраїнська літературна мова