Про можливість переходу Троянців планет до Кентаврів - Казанцев, Анатолій Михайлович; Казанцева, Лілія Вікторівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
З каталогу Міжнародного центру малих планет на 2020 р. відібрано Троянці Юпітера та Нептуна. Проведено чисельні розрахунки еволюції орбіт на інтервалах до 1 млн років. Установлено, що виявлені на сьогодні всі Троянці Нептуна та нумеровані Троянці Юпітера навряд чи можуть переходити в популяцію Кентаврів у найближчі сотні тисяч років.

Jupiter Trojans and Neptune Trojans have been selected from the Minor Planet center catalog for 2020. Numerical calculations of the evolution of orbits on intervals of up to 1 million years have been carried out. It has been established that all discovered by today Neptune Trojans and the numbered Jupiter Trojans are unlikely to transfer into the Centaur population during the next hundreds of thousands of years.
On a possibility of transfer of the planet troyans to centaurs
Keywords: Троянці; Кентаври; орбіти; Trojans; Centaurs; orbits