Міжнародні стратегії економічного розвитку - Панченко, Володимир; Резнікова, Наталія Володимирівна (ФОП Білецький Р.Г., 2025)
Навчальний посібник присвячений виявленню та аналізу суперечностей та закономірностей економічного розвитку як фундаментального імперативу глобальної співпраці, що дозволяє визначити сутнісні характеристики та чинники вибору стратегій його досягнення в умовах сучасних викликів деглобалізації і фрагментації світової економіки. Висвітлення глобальних залежностей на міжнародному, регіональному і національному рівнях дозволяє ідентифікувати сучасне середовище формування стратегій міжнародного економічного розвитку. Фокусування на інтеграційній та безпековій домінанті світового господарства дозволило встановити явні, приховані та потенційні вигоди і загрози міжнародної кооперації у сфері економічної політики і політики розвитку. Опанування матеріалу навчального посібника сприятиме набуттю навичок до комплексного вивчення, аналізу та узагальнення сучасних підходів до формування міжнародних стратегій економічного розвитку і економічної інтеграції під впливом загострення конфліктогенності міжнародного економічного середовища, технологічного суперництва та індустріального ренесансу. Навчальний посібник розрахований на науковців, викладачів, аспірантів і студентів економічних спеціальностей. Навчальний посібник буде корисним усім, хто має інтерес до міждисциплінарних досліджень і цікавиться особливостями стратегування міжнародного економічного розвитку із врахуванням історичного контексту становлення міжнародних економічних відносин. Навчальний посібник з міжнародних стратегій економічного розвитку є важливим інструментом для підготовки кваліфікованих фахівців у сфері міжнародної економіки, міжнародного бізнесу та міжнародних економічних відносин. Він забезпечує систематизовані знання, що дозволяють визначати та критично оцінювати стан і тенденції соціально- економічного розвитку, аналізувати економічні моделі, розробляти сценарії і стратегії розвитку соціально- економічних систем. Навчальний посібник відповідає освітнім стандартам.
Keywords: міжнародний економічний розвиток; економічна інтеграція; глобальна економіка; стратегії розвитку