Жінки у дискурсі з прав людини під час збройного конфлікту на сході України - Сидоренко, Наталія Миколаївна; Волобуєва, Анастасія Михайлівна; Зентал, Олеся (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
Мета дослідження – проаналізувати представлення жінок у правозахисному медіадискурсі під час збройного конфлікту на сході України в 2014–2019 рр. Для досягнення мети було проведено критичний дискурс-аналіз за допомогою методів моніторингу, якісного контент-аналізу, порівняння, аналізу, синтезу та узагальнення. Було проведено аналіз медіатекстів на предмет виявлення елементів транзитивності, рівнів агентивності, ступенів модальності та наявності фемінітивів. На основі здійсненого аналізу текстів, було проаналізовано дискурсивну практику на предмет жанрів, інтердискурсивності та інтертекстуальності. Зокрема, було виявлено використання у публікаціях медіа художньо-публіцистичних, аналітичних та інформаційних жанрів із кількісним домінуванням останніх. Було установлено високий рівень інтердискурсивності у розглянутих публікаціях, зокрема поєднання політичного та правозахисного дискурсів. Крім того, ми виявили інтертекстуальний ланцюг у всіх проаналізованих публікаціях, які були пов’язані між собою не лише тематично, але і таким елементом мережевої інтертекстуальності як гіперпосилання. Також було проведено аналіз соціальної практики, вперше здійснено методологічне нововведення шляхом об’єднання критичного дискурс-аналізу з теорією порядку денного за допомогою інтегративного підходу у наукових дослідженнях. Зокрема, було встановлено, що оскільки медіадискурс відтворює соціальну нерівність, то представники громадськості конкурували за свій порядок денний з політиками. Виявлено, що у випадку боротьби жінок під час збройного конфлікту за свої права в армії, відбувалася боротьба між правозахисним дискурсом з ідеологією фемінізму та політичним дискурсом з ідеологією патерналізму. У розглянутій конфліктній дискримінаційній ситуації перемогли жінки – у захисті своїх прав щодо доступу до посад в армії під час збройного конфлікту на сході України – і, відповідно, в медіапросторі переміг правозахисний дискурс.

The aim of this study is to analyze the representation of women in human rights media discourse during the armed conflict in the east of Ukraine in 2014–2019. Thus, critical discourse analysis was conducted using monitoring methods, qualitative content analysis, comparison, analysis, synthesis and generalization. For the first time, methodological innovation was introduced by combination of critical discourse analysis with agenda-setting theory through application of an integrative approach to the research. Within media texts analysis, the discourse practice of using genres, interdiscursivity and intertextuality was identified. The existing social practice in Ukraine was studied which included women’s defence of their rights to serve in various army units; at the same time, one could observe a struggle between political discourse and the ideology of paternalism as well as between human rights protection discourse and ideology of feminism. An analysis of social practice was also conducted, and for the first time, a methodological innovation was implemented by combining critical discourse analysis with agenda-setting theory using an integrative approach in the research. In particular, it was found that due to the media discourse reproduction of social inequality, members of the public competed for their agenda with politicians. It was found that in case of women’s struggle for their rights in the army during the armed conflict, there was a conflict between human rights discourse of feminism ideology and political discourse of paternalism ideology. This study shows that in the studied conflict’s discriminatory situation, women succeded in defending their rights to serve in the army during the armed conflict in the eastern Ukraine, and, accordingly, human rights discourse succeded in the media space.
Women in a Human Rights Media Discourse During the Armed Conflict in the East of Ukraine
Keywords: women; Ukraine; armed conflict; human rights protection; media; жінки; Україна; збройний конфлікт; захист прав людини; засоби масової інформації