Сучасний воєнний дискурс: семантика та прагматика медіа - Томашенко Анастасія (My University, 2023)
Метою роботи є аналіз воєнного дискурсу, репрезентованого в текстах українських ЗМІ 2022-2023 років. Об’єктом роботи є корпус мультимодальних текстів воєнного дискурсу соціальних медіа. Предмет – семантичні та прагматичні параметри сучасного воєнного дискурсу в медійній комунікації. У ході дослідження розглянуто та з’ясовано поняття воєнного дискурсу, визначено головні власне мовні та нвколомовні параметри його існування. Встановлено категорійні ознаки та проведено типологію мультимодальних текстів, як складову засобів масової інформації. З’ясовано функційно-прагматичну специфіку медійних мультимодальних текстів сучасного воєнного дискурсу. Перспективи дослідження полягають у подальшому систематичному вивченні воєннополітичного дискурсу українських/іноземних мас-медіа у порівняльному аспекті, а також у простеженні кваліфікаційних ознак воєнно-політичного дискурсу як невід‘ємної складової інформаційних і психологічних операцій, що проводяться паралельно з бойовими діями.