Клікбейт як засіб комунікативного впливу у французькому соціально-політичному медіадискурсі - Гречанюк, Тетяна Віталіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
У роботі здійснено комунікативно-прагматичний та лінгвокогнітивний аналіз клікбейту у французьких медійних заголовках соціально-політичної тематики. Актуальність дослідження зумовлена посиленням ролі цифрових медіа та зростанням маніпулятивного потенціалу інтернет-дискурсу у формуванні громадської думки. Метою є виявлення мовних особливостей клікбейту та аналіз його функціонування як інструменту впливу на адресата. Матеріалом слугував корпус зі 100 клікбейтних заголовків із сучасних французьких онлайн-медіа. Встановлено, що сутність клікбейтного заголовка полягає у навмисному створенні ефекту інформаційної недомовленості («прогалини цікавості»). Це трансформує його традиційну функцію інформування на користь прагматичного впливу та стимулювання переходу за посиланням. Виявлено високу концентрацію експресивних мовних засобів: на лексичному рівні домінують одиниці із семантикою загрози, оцінні вирази, емоційно забарвлена лексика та сенсаційні елементи. На граматичному і графічному рівнях ефект прихованості інформації підсилюється питальними й окличними конструкціями, сегментацією та дейктичними елементами. Виокремлено систему прагматичних стратегій клікбейту. Найпродуктивнішою є стратегія емоційного нагнітання, що реалізується через тактики перебільшення, апеляції до загроз і конструювання образу ворога. Другою за частотою стала стратегія скандалізації та дискредитації з тактиками викриття й іронічного зниження авторитету політиків. Також виявлено стратегії когнітивної інтриги та солідаризації з адресатом. За теорією мовленнєвих актів визначено три вектори перлокутивного впливу: афективний, когнітивний та поведінковий, які спрямовані на стимулювання користувача до здійснення кліку. Доведено, що сучасний французький соціально-політичний клікбейт функціонує як прорахований 2 механізм управління увагою аудиторії, де інформативність поступається логіці залучення трафіку через використання цілеспрямованих стратегій впливу.

The paper presents a communicative-pragmatic and linguo-cognitive analysis of clickbait in French socio-political media headlines. The relevance of the study is determined by the increasing role of digital media and the growing manipulative potential of internet discourse in shaping public opinion. The aim is to identify the linguistic features of clickbait and analyze its functioning as a tool of influence on the addressee. The research material consisted of a corpus of 100 clickbait headlines selected from modern French online media. It has been established that the essence of a clickbait headline lies in the intentional creation of an effect of informational understatement (a "curiosity gap"). This transforms its traditional informative function in favor of pragmatic influence and stimulating a link click. A high concentration of expressive linguistic means was revealed: at the lexical level, units with the semantics of threat, evaluative expressions, emotionally colored vocabulary, and sensational elements predominate. At the grammatical and graphic levels, the effect of concealed information is enhanced by interrogative and exclamatory constructions, segmentation, and deictic elements. A system of pragmatic clickbait strategies has been identified. The most productive is the strategy of emotional escalation, implemented through the tactics of exaggeration, appealing to threats, and constructing the image of an enemy. The second most frequent is the strategy of scandalization and discredit, involving tactics of exposure and the ironic subversion of politicians' authority. The strategies of cognitive intrigue and solidarity with the addressee were also revealed. Based on the speech act theory, three vectors of perlocutionary influence were determined: affective, cognitive, and behavioral, all aimed at stimulating the user to make a click. It has been proven that modern French socio-political clickbait functions as a calculated mechanism for managing audience attention, where informativeness yields to the logic of traffic generation through the use of targeted influence strategies.
Keywords: клікбейт; цифровий інтернет-дискурс; маніпулятивний вплив; мовленнєві стратегії; лінгвістичні маркери; імпліцитність; пресупозиція; іллокутивна сила; перлокутивний ефект.; clickbait; digital internet discourse; manipulative influence; speech strategies; linguistic markers; implicitness; presupposition; illocutionary force; perlocutionary effect