Оцінка радіаційної ситуації в поверхневих водах басейну Прип'яті в межах України - Кузуб, Карина (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Басейн річки Прип’ять, як основна водна артерія Чорнобильської зони відчуження (ЧЗВ), відіграє ключову роль у процесах перенесення та перерозподілу радіонуклідів у межах району річкового басейну Дніпра після аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 р., які необхідно постійно вивчати. Інформаційною базою дослідження слугували дані о радіаційного моніторингу ДСП «Екоцентр», результати досліджень Українського гідрометінституту ДСНС України та НАН України. Магістерська робота складається з трьох розділів: 1) Теоретичні основи формування радіаційної ситуації та безпеки у поверхневих водах; 2) Характеристика басейну Прип’яті та стан і динаміка радіаційної ситуації у водних об’єктах басейну Прип’яті; 3) Шляхи поліпшення та прогнозування радіаційної ситуації в поверхневих водах басейну Прип’яті. В роботі оцінено сучасний радіаційний стан поверхневих вод басейну Прип’яті, зокрема за вмістом Sr-90 та Cs-137 з використанням сучасних систем підтримки прийняття рішень (СППР) для прогнозування ризиків для населення та водного середовища.
Keywords: басейн; водна артерія; річковий басейн; радіонукліди; радіаційна ситуація; поверхневі води; Прип'ять; річка