Механізми вдосконалення лобістської діяльності у представницьких органах влади України - Загинай Юлія Віталіївна (My University, 2023)
У магістерській роботі вирішена важлива проблема наукової галузі публічного управління та адміністрування, що полягає у визначенні механізмів вдосконалення лобістської діяльності у представницьких органах влади України. В роботі розкрито зміст поняття лобізму та лобістської діяльності. Встановлено, що лобізм – це суспільно-політичний феномен, який нерозривно пов'язаний із представництвом інтересів та законодавчим процесом, тоді як лобіювання – це професійна діяльність, яка має невід'ємний зв'язок зі здійсненням законного впливу на членів та посадових осіб представницьких та інших органів влади. Визначено основні види, форми та медоти лобіювання у представницьких органах влади. Зокрема основними видами лобістської діяльності є "низове лобіювання", пряме та непряме лобіювання. Виявлено проблеми та основні виклики, що створюють практики лобіювання в сучасному світі, а також проаналізовані ефективні механізми вдосконалення лобістської діяльності у представницьких органах влади у зарубіжних країнах.

The master's thesis solves an important problem of the scientific field of public management and administration, which is to determine the mechanisms for improving lobbying activities in the representative bodies of power of Ukraine. The paper reveals the essence of the concept of lobbying and lobbying activities. It is established that lobbyism is a socio-political phenomenon which is inextricably linked to the representation of interests and the legislative process, while lobbying is a professional activity which is inextricably linked to the exercise of legitimate influence on members and officials of representative and other authorities. The author identifies the main types, forms and methods of lobbying in representative bodies of power. In particular, the main types of lobbying activities are "grassroots lobbying", direct and indirect lobbying. The author identifies the problems and main challenges posed by lobbying practices in the modern world and analyzes the effective mechanisms for improving lobbying activities in representative bodies of power in foreign countries.
Mechanisms for Improving Lobbying Activities in the Representative Authorities of Ukraine
Keywords: лобістська діяльність; лобіювання; лобізм; представницькі органи влади; парламент; Верховна Рада України; представництво інтересів; групи інтересу; лобіст; суб'єкт лобістської діяльності; механізми; lobbying activity; lobbying; lobbyism; representative bodies of power; parliament; Verkhovna Rada of Ukraine; representation of interests; interest groups; lobbyist; subject of lobbying activity; mechanisms